Одговор председника Српског покрета Двери на питање новинара о укључивању грађана у политику на јучерашњој конференцији за медије на којој је представљен Проглас „Промена система – сигурност за све“

     Мислим да је репрезентативна демократија умрла, да грађани више не бирају народне посланике, да их бирају партије и да то треба да се промени. То значи промену изборног система, то значи да се морамо кретати ка већинском изборном систему, то значи да морамо ослободити изборне листе за гласање по имену и презимену.

До сада смо имали затворене партијске листе и партијски врх је бирао ко ће ући у Скупштину. Ми сматрамо да је то погрешно и први се, као политичка организација, чини ми се, на српској политичкој сцени, тога одричемо. Ми као партијски врх Српског покрета Двери, нећемо бирати посланике. Бираће их грађани у оном изборном систему о коме ћемо се договорити али који ће свакако отворити изборне листе да грађани могу да гласају за конкретног кандидата по имену и презимену, у његовој бирачкој јединици и онда неће бити важно да ли сте 1. или 250. на изборној листи јер ће у Скупштину ући онај који је боље прошао и остварио већи изборни проценат на свом бирачком месту. И то је огроман искорак, то је позив грађанима да заправо они одлучују ко ће их заступати у Народној скупштини, а не партијске елите.

Веома је важно да поред репрезентативне демократије надоградимо партиципативну демократију, дакле, учешће грађанина и на друге начине, један од тих је директна непосредна демократија, а то су референдуми на свим нивоима од републичког, преко покрајинског до локалног. И ми додајемо и отварамо као тему за разговор – дигиталну демократију и дигитална демократска права у овом, дефинитивно, дигиталном савременом друштву. Ми морамо да искористимо погодности интернета, друштвених мрежа, савремених информационих технологија, да у том простору много више имамо прилике за изјашњавање, за дискусију, за гласање и за сваки други облик партиципативне демократије. Искористимо интернет платформе, а ми ћемо у Српском покрету Двери то и први применити, да оне буду простор директне демократије. Ми смо овај наш Проглас ставили на све наше друштвене мреже са позивом грађанима да поставе питање у вези са овим изнетим идејама, да отворе дискусију и да са нама полемишу, односно разговарају и дебатују и на крају ћемо оставити могућности да грађани гласају на нашим друштвеним мрежама о нашем програму и одређеним дилемама које смо ми оставили у овом отвореном документу и да  нам помогну да га напишемо до краја. Желимо да они учествују у писању програма Српског покрета Двери и наравно дугорочно да учествују у свом животу, у одлучивању у томе како ће изгледати њихова зграда, њихова улица, њихово насеље, њихово село, њихова општина, њихов град, њихова држава. Не партијска држава, не криминална држава, не држава под влашћу страних центара моћи, не држава у којој народ нема сувереност већ држава у којој ћемо се ми питати и одлучивати, као грађани који су једини прави, истински, уставни носиоци суверености и одлучивања. И то је огроман повратак основне политичке идеје у политику.

Наша политика је испражњена од садржаја, више немамо програме, немамо идеологије, немамо конкуренцију идеја, наш политички живот је умро. Он је, нажалост, потпуно контролисан на свим медијима под контролом владајућег режима, са скупштинама у којима више нема опозиције ни на једном нивоу и ми овим желимо да оживимо српски политички живот, на начин и кроз могућности које су нам остале: друштвене мреже, директан контакт са грађанима на терену, округли столови и све оно што ће Српски покрет Двери применити најпре на свом примеру у наступајућем периоду.

И ја вас позивам да свакога уторка, од 6. октобра, на овом истом месту, у ово исто време будете наши гости на даљим представљањима преосталих тачака програма Српског покрета Двери: од здравства, образовања, културе, заштите животне средине, пољопривреде до наравно неких других и веома важних тема, као што су економија, спољна политика и безбедност, однос према Србима у региону и расејању… Све то ће бити представљено овде, уз учешће других, нових лица у српској политици који су у Српском покрету Двери задужени за ове области, а такође и на округлим столовима, где ћемо позвати неистомишљенике да буду наши гости и да пред јавношћу дискутујемо и размењујемо мисли по одређеним питањима које ћемо ставити на дневни ред.

То је наша пружена рука – ја очекујем буђење српског грађанина. Ја очекујем да се српски грађанин врати у политику, да се партијама и партијским елитама одузме једина могућност одлучивања у Србији о томе како ће изгледати политика и Скупштина и да вратимо државу народу, да одбранимо државу и народ оде ове власти. То је наша идеја, а ово је био почетак представљања Прогласа „ПРОМЕНА СИСТЕМА – СИГУРНОСТ ЗА СВЕ“, а већ идуће недеље настављамо и прва следећа велика промоција и конференција биће у Новом Саду, где желимо управо Војвођанима да представимо како промена система изгледа на примеру наше северне покрајине Војводине, а онда идемо даље у Ниш, Лесковац, Чачак и широм Србије у директан контакт са грађанима, а пре тога наравно свакодневно на друштвеним мрежама Српског покрета Двери, на нашем Твитеру, Инстаграму, Фејсбуку.

Сви сте добродошли, отварамо велику дискусију о овом нашем Прогласу!

Видео снимак одговора Бошка Обрадовића можете погледати овде: 

 

Бошко Обрадовић
Председник Двери