Српски Покрет Двери - Лого
Search

Све смо се договорили и без дијалога. Остало је само да видимо шта су гаранције да ће ово заиста и бити испоштовано.

      У свом редовном гостовању у јутарњим програмима свих телевизија са националном фреквенцијому које никада није позван нико из опозиције, Ивица Дачић је јуче на РТС 1 признао да је добио захтев Српског покрета Двери за хитне консултације на тему почетка дијалога између власти и опозиције. Иако још увек није одговорио на тај наш захтев, чини се да можда и неће бити потребе за дијалогом јер је Дачић пристао на све препоруке Канцеларије за демократске институције и људска права (ODIHR) при ОЕБС-у, а то је оно што и опозиција све време тражи. Наиме, у „Коначном извештају специјалне мисије КДИЉП-а за процену избора“ од 7. октобра 2020. године нашло се 29 препорука, за које је Ивица Дачић уживо на РТС обећао да ће све бити прихваћене. Међу њима се налази и неколико суштинских тема на којима већ три године инсистира и опозиција у Србији. На овај начин можемо рећи да смо се све договорили и без дијалога, односно остало је још само да видимо шта су гаранције да ће ово заиста и бити испоштовано. Да не би опет ова специјална мисија ОЕБС-а оценила понашање наше власти као „супротно међународним обавезама и најбољој пракси“: „Promene, uključujući i snižavanje izbornog praga, uvedene su neposredno pre održavanja ovih izbora i uključivale su pitanja koja nisu bila predmet javnih konsultacija održanih ranije, suprotno međunarodnim obavezama i najboljoj praksi“.

У четири од ових 29 препорука ОЕБС-а налази се суштина опозиционих захтева: забрана функционерске кампање, спречавање притисака на бираче и улога РЕМ-а у обезбеђивању слободе медија и равноправног изборног третмана за све изборне учеснике. Наиме, у тачки 3 стоји: „Vlasti treba da preduzmu mere za sprečavanje zloupotrebe službenog položaja i javnih resursa. Nadgledanje poštovanja zakona trebalo bi da bude efikasno, dok bi kršenja trebalo sankcionisati kaznama prema principu proporcionalnosti s efektom odvraćanja od ponavljanja sankcionisane radnje“. Ова тема се додатно прецизира и у медијском смислу у тачки 23: „Da bi uslovi za sve učesnike bili isti, mogao bi biti razmotren način regulisanja izveštavanja medija o zvaničnicima koji su istovremeno i učesnici izbora“.

У тачки 4 јасно се говори о спречавању притисака на бираче: „Vlasti bi trebalo da preduzmu mere u cilju sprečavanja vršenja pritiska na birače, uključujući one zaposlene u državnim institucijama i preduzećima povezanima sa državom. Slučajevi navodne prisile moraju se temeljito istražiti a odgovorne osobe snositi posledice“.

Коначно, у тачки 7 све је јасно дефинисано око улоге Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) у изборном процесу: „Nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM) treba ojačati, a njegove obaveze tokom perioda kampanje treba da budu izričito definisane zakonom i proširene na sve aspekte medijskog izveštavanja o izborima. REM bi trebalo da deluje samoinicijativno, uključujući preduzimanje blagovremenih aktivnosti zasnovanih na sistematskom praćenju izveštavanja o izborima i postupanja u skladu sa utvrđenim propisima“.

Пошто ми делује да је Дачић ово изјавио не читајући извештај канцеларије ОЕБС-а за процену избора, као и да дато обећање није усагласио са оним ко му је дао задатак да одлаже почетак дијалога између власти и опозиције, биће занимљиво како ће сада избећи спровођење овог јавног обећања пред милионским аудиторијумом.

 

Бошко Обрадовић
Председник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: