У организацији Српског покрета Двери, данас је у Медија центру у Београду одржан четврти по реду округли сто, а у оквиру новог Прогласа Двери „Промена система – сигурност за све“.

     Тема новог округлог стола била је „Политичка екологија и зелени патриотизам – Како да заштитимо животну средину у Србији?“, а учешће су узели: проф. др Дарко Надић – Факултет политичких наука у Београду, Марко Вујић – асистент и секретар Центра за еколошку политику Факултета политичких наука у Београду, Драгана Божиновић – портпарол Савеза месних заједница Старе планине и аутор Музеја одбране река Старе планине, Марија Алимпић – Заштитимо Јадар и Рађевину, Звездан Калмар – координатор Коалиције за одрживо рударство у Србији (КОРС), Андреј Митић – председник Форума за националну демократију, проф. др Душко Кузовић – Покрет Ослобођење и Радмила Васић – председник Двери Београда, Зелена акција Двери.

Модератор округлог стола у име организатора био је Бошко Обрадовић, председник Српског покрета Двери, чије уводно слово преносимо:

„Тема заштите животне средине, као политичка тема, углавном се до сада везивала за левичарске, зелене, па чак и анархистичке политичке групације, док је Српски покрет Двери прва конзервативна и демохришћанска политичка опција у Србији која је ову тему подигла на високо место по значају у свом новом Прогласу „Промена система – сигурност за све“. То је и логично, јер бити конзервативан значи чувати најбоље вредности и традиције из прошлости, али и чувати и очувати животну средину. Зато је наша природна политичка платформа управо еколошки, зелени патриотизам и конзервативизам, и отуда потреба за формирањем и Зелене акције Двери и организацијом оваквог округлог стола.

У тачки 3 поменутог Прогласа стоји: „Очување природе за нас има дубоки национални и патриотски смисао. Истински еколог је онај ко је укорењен у својој земљи и ко има свест да је само чувар богатог наслеђа предака, које има дужност да додатно обогати и сачува за будуће генерације. Српски покрет Двери сматра да еколошка безбедност Србије мора да буде подигнута на највиши могући ниво. Еколошко пустошење Србије и запоседање зелених бисера наше земље од стране најбогатијих говори да власт својом политиком следи налоге корпоративних елита на штету својих грађана. Проблем заштите животне средине у граду и у селу, проблеми здраве пијаће воде, здравог ваздуха и здраве хране, проблеми загађења земљишта, отпада, зрачења и буке, заштита река и шума – постала су питања основне здравствене безбедности нације. Квалитет и стање животне средине део је баштине, али и слика културе и односа према животу једног народа. Еколошка свест мора постати важан део националне свести и елементарног патриотизма. Грађани морају да имају реалну могућност да на време утичу на доношење одлука по питању животне средине“.

Ово последње је и најважније, јер се у Србији грађани више ни о чему не питају и не одлучују. Демократија је у озбиљном дефициту, нема референдума као облика директне демократије, па тако грађани нису консултовани око низа важних питања, међу којима су и она која буквално живот значе, попут разних еколошких проблема којих сада има у свим срединама у којима живимо у Србији.

Зелена акција Двери је посебна акциона група унутар наше политичке организације која дејствује на терену свуда тамо где је угрожена животна средина: од Раките и Старе планине, преко Лознице и новог подухвата по злу чувене стране мултинационалне корпорације „РИО ТИНТО“ до урбаних зелених интервенција у Нишу, Београду, Чачку… Свакога месеца надлежним нивоима власти достављамо зелена писма са пописом проблема у области заштите животне средине, од републичког преко покрајинског до локалног нивоа. Без зеленог програма не може се замислити политика у 21. веку, и Двери су заузеле јасан курс по том питању.“