Позивамо присталице Двери и све друге правдољубиве грађане да подржимо угрожене пољопривреднике на протесту у недељу, 24. октобра у 14 часова у Мрчајевцима.

       Безакоње у вези са одузимањем земље грађанима дуж трасе новог аутопута Прељина-Појате и око аеродрома у Лађевцима превршило је сваку меру. Зато Српски покрет Двери подржава сутрашњи народни протест у Мрчајевцима против овакве политике локалне и републичке власти. Позивамо присталице Двери и све друге правдољубиве грађане да подржимо угрожене пољопривреднике на протесту у недељу, 24. октобра у 14 часова у Мрчајевцима.

Проблема је много и то великих, а власт избегава да их решава. Тражимо да хитно буду исплаћене надокнаде свим грађанима којима је до сада одузета земља дуж Моравског коридора. Сматрамо да ове надокнаде треба да буду исплаћене и оним грађанима који нису прихватили предложену висину надокнаде и желе да правду потраже на суду. Нека им држава одмах исплати ону цену коју је сама понудила, а ако суд одреди да је та цена неправична онда ће држава морати да изврши додатне исплате на основу судске пресуде. Међутим, крајње је неправедно да се ови судски поступци стално одлажу, а посебно што је разлог томе најчешће неодазивање државних службеника на рочишта, што је притисак на грађане да прихвате понуђене цене и не улазе у неизвестан судски поступак без краја. Такође, локална самоуправа и држава су дужне да исплате сву штету коју су пољопривредници имали на својим имањима на којима су посејали различите усеве а машине извођача радова на аутопуту без икакве најаве ушле у посед и све уништиле пре него што је род убран, а да сељацима никада није наговештено када тачно крећу радови на аутопуту и до када могу радити на њивама.

Посебно проблематично питање су тзв. депоније, позајмишта и изворишта која такође служе као основ за одузимање земље, а не припадају траси новог аутопута. Зашто се одузима земља која може бити закупљена од стране државе и враћена власницима након завршетка изградње аутопута? Да ли ће ови поседи бити коришћени за експлоатацију песка и шљунка за потребе аутопута? Да ли ће ове атрактивне локације потом бити преиначене у грађевинско земљиште и бити коришћене за изградњу дуж аутопута? Да ли је самим тим садашња висина надокнаде за ову земљу правична или неко пљачка сељаке на овом одузимању земље и припрема терен за режимске инвеститоре? У том случају, обрачунајте земљопоседницима ту будућу а не садашњу вредност овог земљишта. Такође, инсистирамо да град Чачак хитно донесе решења о враћању одузете земље за све оне парцеле за које је градоначелник Чачка Милун Тодоровић обећао да ће бити изузете од одузимања за депоније, позајмишта и изворишта која су пребачена на другу локацију, јер ова одузета земља још увек није преведена назад на старе власнике. Све су то разлози зашто подржавамо сутрашњи протест у Мрчајевцима.
 

 

Бошко Обрадовић

Председник Двери