Савет за здравство Српског покрета Двери у више наврата позвао је председника Србије и Кризни штаб да престану да својим неозбиљним понашањем урушавају поверење грађана у државу и да коначно изађу са конкретним планом за превазилажење здравствене кризе изазване пандемијом.

     Међутим, они настављају са злоупотребом пандемије у дневно-политичке сврхе и самим тим постојећи Кризни штаб је у потпуности изгубио поверење грађана. Ко може да верује председнику државе који никада не носи маску док Кризни штаб на томе инсистира код грађана Србије? Како онима који су лажирали број заражених и умрлих због лажних избора сада било шта веровати? Да ли су журке на престоничким сплавовима важније од здравља Београђана? Да ли је примерено тренутку спектакуларно отварање незавршеног новог луксузног тржног центра који је намењен забави локалне „елите“ из Београда на води која не разликује Саву од Дунава и којој је главни проблем у животу бука са Старог савског моста?

[ngg src=“galleries“ ids=“310″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Режимски, а не стручни Кризни штаб је одавно изгубио кредибилитет, јер кризом управља политички у складу са потребама тренутне власти, селективно, реактивно, хаотично, притом желећи да одговорност за кризу пребаци на грађане Србије и тако маскира своју некомпетентност и политичку наклоњеност.

Србији је потребан нови Кризни штаб који би могао да обезбеди поверење грађана у ову институцију. Србији је потребан Кризни штаб који ће своје одлуке базирати на научним увидима и прецизним подацима о ширењу болести, и који неће манипулативно управљати и презентовати те податке.

Зато Двери захтевају формирање новог Кризног штаба са увођењем нових, компетентних, нестраначких и одговорних стручњака који ће бринути о јавном интересу и здрављу нације, а не о политичком интересу СНС-а и личним интересима попут министарских места и других. Такође, зашто Министарство здравља до сада није отворило јавну расправу и консултовало стручна лица која имају другачије мишљење о актуелној кризи са епидемиолошког и другог лекарског становишта?

[ngg src=“galleries“ ids=“311″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Овим поводом предлажемо доношење три нова плана које стављамо јавно на увид и располагање будућем новом Кризном штабу који мора доћи:

1. План борбе против нове заразне болести

Тај план, да би био успешан, мора бити егзактан и базиран на прецизним подацима и предвиђањима. У оваквим околностима минимум је да се саопшти реално стање, број и структура оболелих и умрлих. Потом следе разне врсте мера које ће довести до смањења броја оболелих и спашавању њихових живота. Потребан је јасан план и динамика увођења мера у складу са бројем грађана којима је потребна или ће бити потребна хоспитализација. То значи предвидивост увођења мера и њихово степеновање уз одговорну пројекцију броја оболелих, а не пооштравање у складу са тренутним политичким интересом режима, док се у грађане улива несигурност, страх и безнађе. Грађани Србије морају да знају кад и под којим условима ће бити уведене одређене мере, посебно када ће оне бити пооштрене а њихова Уставом гарантована слобода ограничена.

2. План за лечење пацијената који болују од других болести

У Србији је данас акутан проблем здравствено стање грађана Србије који болују од других, посебно од најтежих болести. Двери питају Министарство здравља и Кризни штаб: да ли сте на темељу званичних података о дужини чекања, одлагања прегледа и интервенција донели процену утицаја ширења вируса ковид-19 на здравствени систем уопште? Да ли сте извршили процену утицаја на приступ здравственим услугама и доступност лечења оболелима од свих других болести и на основу тога донели план улагања у болничке капацитете?

Двери сматрају да сви корисници здравствених услуга морају и заслужују да знају које здравствене услуге сада не могу да добију, које здравствене услуге им одлажете, које ће бити на чекању и до којег рока.

3. План за укључење приватног здравства и новог медицинског особља

Двери сматрају да Министарство здравља не улаже у људе у здравственом систему, да немамо довољно особља, а они који тренутно раде се користе изнад граница хуманости. Сваку неозбиљност и недоследност Кризног штаба жестоко плаћају грађани али и здравствени радници на првој линији. Зато је потребно запослити још лекара и медицинских сестара и олакшати претежак посао постојећем преоптерећеном медицинском кадру.

Двери такође предлажу да се и приватни део здравственог система (који чини најмање 30% укупно запослених у здравству и укупних здравствених услуга) укључи у један нови солидарни план и стави на располагање своје особље и капацитете за потребе грађана Србије уз одговарајућу подршку државе, попут опције да РФЗО регулише трошкове лечења у приватном сектору. Држава Србија мора да зна са чим располаже што се тиче болничких капацитета, особља, медицинских апарата и других ресурса у збиру јавног и приватног здравства, и да плански брине како о пацијентима који болују од нове заразне болести тако и о онима који се лече од других оболења. Тај план би било лакше направити и спровести када би се укључило и приватно здравство, али то захтева промену приступа овој кризи, нови Кризни штаб који би вратио поверење грађана и струке, и већу подршку државе овом јавно-приватном партнерству у здравственом систему.

Целу конференцију за медије можете погледати овде: 

 

Бошко Обрадовић
Председник Двери