Српски покрет Двери захтева од Владе Републике Србије да у складу са својим уставним и законским овлашћењима, као и у складу са међународним јавним правом и правом Европске Уније, најхитније приступи мерама и билатералним актима са Грчком и ЕУ, на основу којих би се полицијске и војне снаге из Србије упутиле у помоћ грчким снагама које у драматичним условима штите границу на Евросу.

Такође, од Министарства финансија захтевамо да се Грчкој хитно упути и новчана помоћ како би се у наредним данима  границе  ЕУ и Грчке али и Србије сачувале од масовног противзаконитог прилива илегалних миграната. Ургентности овог захтева у прилог иду и новонастали услови и најхитније мере које намеће пандемија вируса COVID 19.

Србију на то обавезује вековна историја српско-грчког пријатељства. На помоћ Грчкој у овим драматичним околностима обавезују нас и Крф, и Солунски фронт, и Кајмакчалан, и Зејтинлик, и Хиландар, али и солидарност грчког народа показана у свим српским несрећама у 90-им годинама прошлог века.

Ако је председник СНС народне паре до сада делио Сребреници, Албанији, Фондацији Клинтон или Француској након пожара у катедрали Нотр Дам, не видимо разлог да као држава и народ не помогнемо и братској Грчкој. На ову помоћ нас обавезују и интереси Србије, јер се на историјској реци Марици данас бране и границе Србије, која је угрожена пропалом мигрантском политиком власти која још увек траје.

Европска агенција за контролу граничних и обалних прелаза FRONTEKS од 3. марта упућује одређени број својих људи и опреме на грчке границе. Овим снагама се сада придружују и снаге из Француске, Пољске, Аустрије, као и са Кипра. Европска солидарност, мада споро, почиње да се буди. Грчка чува своје, али и границе Европе. Време је и да се Србија придружи осталим европским партнерима и помогне Грчкој и новчано и у људству и опреми.

 

Бошко Обрадовић

Председник Двери

 

Фото: AP/Emrah Gurel