Српски Покрет Двери - Лого
Search

Наш први избор за интеграције не може бити Албанија већ Црна Гора и РС.

     Главни проблем са актуелном идејом мини-шенгена са Албанијом коју форсира владајући режим јесте у томе што је то антидемократски пројекат о коме грађани никада нису добили прилику да се изјасне. Како смо дошли у ситуацију да се уједињујемо са Албанијом а да нико није питао грађане Србије шта мисле о томе? Такође, зар није било логичније и прече да прво идемо у правцу стварања српског мини шенгена и већег степена интеграција са Републиком Српском и Црном Гором, а у другом кораку и са Босном и Херцеговином у целини и Северном Македонијом? Којим то приоритетима су се руководили наши властодршци да за стратешког партнера у региону изаберу Албанију, а прескоче Црну Гору и Републику Српску? Да ли се укидањем граница са Албанијом олакшава пролаз трговини дрогом, оружјем и људима преко наше територије и помаже у стварању Велике Албаније на простору Косова и Метохије и Северне Македоније?

Још почетком ове године, о Савиндану, Председништво Двери донело је проглас о „Српском мини шенгену“ као новом облику интеграција између Србије, Републике Српске и Црне Горе. Ово се, пре свега, односи на омогућавање слободног протока робе, услуга, људи и капитала, као и разне друге облике економског, културно-образовног, саобраћајног и туристичког повезивања између ових земаља.

Грађани Србије морају имати прилику да изаберу да ли су за албански или српски мини-шенген, и о томе не може одлучивати нико други уместо њих.

Српски покрет Двери од свог оснивања заступа интересе Срба у региону и расејању на српској политичкој сцени и то ћемо наставити да радимо. Брига о очувању српског духовног, културног и националног идентитета у целини један је од најважнијих задатака Србије као матичне државе свих Срба који живе ван наше земље. Зато је стручни савет Српског покрета Двери за односе са Србима у региону и расејању, на челу са мр Иваном Костићем, израдио конкретан програм за ову област, којим ће значајно бити побољшан третман наших сународника који живе ван граница Србије, као и њихов статус овде у Србији: олакшано бирачко право, гарантована места у парламенту, услови за повратак и улагање у својој Отаџбини…

Са Српским покретом Двери наше расејање добило је политичку опцију која ће заступати њихове интересе и омогућити боље односе Матице са Србима у региону и расејању. Срби који живе ван Србије су велики и важан део нашег народа и посвећеност њиховом добру захтева поновно формирање министарства задуженог за ову проблематику.

Ако се поставља питање за које смо интеграције онда су то на првом месту дефинитивно српске интеграције на Балкану. Овом темом посебно се бавио стручни савет Српског покрета Двери за економију, на челу са проф. др Тамаром Миленковић Керковић, који је осмислио читав низ економских и других интегративних модела за српски мини шенген по скандинавском узору.

 

Бошко Обрадовић

Председник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: