Актуелни избори на свим нивoима нису ни смели бити расписани под оваквим изборним условима. После четири године медијског мрака смешно је веровати да се за 45 дана може медијски надокнадити оно што је пропуштено у претходне четири године. Не само да опозиција није могла да се чује ни у медијима ни у Парламенту, него се у медијима и у Парламенту могло чути само све најгоре о опозиционим лидерима, а да нико од њих није добио могућност да одговори. Овај негативни тренд се наставио и после расписивања избора: нико од великих режимских медија уопште не извештава о кампањи бојкота избора на свим нивоима коју води уједињена српска опозиција, али се зато и даље 24 сата дневно води негативна кампања против лидера опозиције иако они не учествују на изборима.

Кључно питање гласи: зашто представници власти све време нападају оне који не учествују на изборима уместо да полемишу са директним ривалима који се представљају као опозиција и одлучили су се да учествују на изборима упркос одсуству нормалних изборних услова?

Треба ли уопште наводити додатне примере изборних нерегуларности:

Уосталом, довољно је прочитати први извештај посматрачке мисије ЦРТА који се односи на период до расписивања избора и закључити да су сва обећања власти да ће доћи до побољшања изборних услова била најобичнија лаж. И даље је на максимуму функционерска кампања, злоупотреба јавних ресурса, притисак на бираче, апсолутна медијска доминација власти… РЕМ и даље не ради свој посао, Агенција за борбу против корупције одавно не постоји, РИК контролише владајући режим и ту нема никаквих могућности независног рада и одлучивања, док је новоформирани Надзорни одбор Народне скупштине остао мртво слово на папиру јер нити се састаје нити је формиран да би било шта радио.

Председништво Српског покрета Двери наложило је свим нашим члановима изборних комисија од републичког до локалног нивоа који су тамо постављени у име Двери да не учествују у раду изборних комисија и да поднесу оставке. Такође, Двери неће предлагати чланове сталног састава бирачких одбора тамо где на то имамо право као парламентарна политичка организација нити ћемо на било који други начин учествовати на лажним изборима 26. априла.

Текући изборни процес треба одложити не само из разлога јавног здравља због опасности ширења корона вируса већ пре свега због нерегуларности које су уочене и пре самог дана расписивања избора. Зато овај већ сада нерегуларни изборни процес треба обуставити и хитно сести за преговарачки сто између власти и опозиције на тему како доћи до слободних и поштених избора. То би било нешто најкорисније што бисмо могли урадити за опште добро док паралелно траје најважнија битка за здравље становништва.

Аутор је народни посланик и председник Српског покрета Двери