Српски Покрет Двери - Лого
Search

Весићев јучерашњи напад на Грађевински факултет Универзитета у Београду, који је дао негативну оцену пројекта Београдског Метроа од стране садашње власти, скандалозан је и сраман чин.

      Још је опасније његово поверење у стране стручњаке које су платили да покрију њихове праве намере и понизе домаћу доказану струку. Ко није радио у иностранству има нетачну и идеализовану слику Запада; западно друштво и политичко руководство се ослања на мишљење струке, али само за оне пројекте у којима ће живети или користити њихови грађани. За случајеве ван њихове територије се воде профитом. Истина и струка у трци за профитом уступају место понашању које води ка профиту. Некада се код нас такво понашање звало – лицемерје.

Већ скоро три деценије гледамо систематско уништавање државних универзитета и института. Три деценије траје посебно систематско уништавање Универзитета у Београду и ауторитета који је имао у јавности, и стручној и лаичкој. Уништењем ауторитета сте отворили врата сумњивим стручњацима који прихватају за паре да јавно изговоре све што им се нареди. У таквом свету Београдски Метро, који иде из ничега у ништа, који кошта три пута више од реалне цене, који ангажује странце за пројектовање уместо домаћег знања, који ангажује странце за извођење уместо домаћих фирми и радника, уместо да подиже благостање у Србији подиже економију Француске и Кине. Наравно, дугови остају грађанима Србије: свака особа у Србији биће задужена за нових 1500 евра дуга!

Београдски метро сте преплатили три пута, дајете неколико милијарди еура више од реалне вредности посла. Колико стотина година можемо да свим ђацима и студентима у Србији дајемо бесплатне уџбенике, колико ђачких и студентских домова можемо да саградимо, колико универзитетских градова, колико студентских стипендија (које имају реалну вредност у животу а не симболичну како је сада) можемо да пружимо, колико нових талената можемо да помогнемо да се реализују, колико милиона грађана Србије можемо да помогнемо да остваре своје снове!?

Већ сте направили довољно правних и процедуралних пропуста у вођењу пројекта да има довољно материјала да се целокупан посао поништи, одговорна лица спроведу на вишедеценијске затворске казне, а компаније које учествују у пљачки државе Србије туже за одштету. Ако мислите да се можете сакрити иза интереса Француске и Кине обавештавамо вас да држава која је спремна да, и поред свих обавештења и молби које је добила од грађана Србије, настави да реализује овако ужасан посао Београдског Метроа, није пријатељ Србије. То није наша измишљотина већ само практична примена законске регулативе Француске и Кине.

Наш политички циљ је да наши стручњаци пројектују Метро, да наше фирме изводе радове на изградњи, да траса Метроа задовољава потребе већине грађана Београда, да сачувамо водоизвориште Макиш од уништења, да Метро буде развојни пројекат за Србију, да све политичке одлуке буду транспарентне и следе интересе грађана! То могу спровести само нови људи на челу Србије и Београда, који до сада нису били на власти, који иза себе немају афере и који се залажу за промену досадашњег корумпираног политичког и правосудног система који се овде није мењао 30 година, а чији је симбол управо Горан Весић.

 

 

Бошко Обрадовић
Председник Двери

проф. др Душко Кузовић

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: