Boško Obradović: Ili sloboda medija odmah ili bojkot izbora već sada

Jučerašnja reakcija predsednika SNS Aleksandra Vučića na predlog Saveza za Srbiju o potpisivanju obavezujućeg dokumenta vlasti i opozicije o slobodi medija najbolje govori da je za SNS očuvanje medijskih nesloboda najvažnija politička tekovina.

Aleksandar Vučić nikada ne bi postao to što jeste niti bi opstao na vlasti da u Srbiji ne vlada medijski mrak, i on je toga veoma svestan. Zato je možda spreman da učini razne ustupke, ali niti jedan neće biti u sferi medijskih sloboda, jer on odlično zna da bi sloboda medija vodila ka porazu SNS na nastupajućim izborima. 

Ključno pitanje koje vlast izbegava jeste pitanje slobode medija između dva izborna ciklusa. Vlast želi da temu slobode medija svede samo na 45 dana od trenutka raspisivanja izbora i da na taj način zadrži postojeći medijski mrak koji traje sve vreme između održavanja izbora. U pitanju nije samo zabrana gostovanja lidera opozicije i svih koji drugačije misle na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom i u svim najtiražnijim dnevnim novinama već i besomučna kampanja na režimskim medijima protiv svakoga ko se usudi da kritikuje vlast.

Dakle, između izbora ne postoji ni najmanja mogućnost da se čuje glas opozicije, kritika vlasti i alternativni predlozi šta bi opozicija učinila da je na mestu vlasti, već se sve vreme u medijima isključivo promoviše vlast i besomučno diskredituju njeni politički protivnici. Dobar primer je jučerašnja višesatna funkcionarska predizborna kampanja predsednika Srbije o trošku građana Srbije i pretplatnika javnog medijskog servisa prilikom otvaranja autoputa Čačak-Obrenovac.   

Iako je u toku jučerašnje predizborne kampanje Vučić iznova obećao da će prihvatiti sve zahteve opozicije za fer i poštene izbore, kao i sve 42 preporuke Stručnog tima, jasno je da se radi o medijskoj propagandi i uobičajenom lažnom obećanju predsednika SNS. Uostalom, to će najbolje otkriti već današnji, treći okrugli sto na Fakultetu političkih nauka koji se bavi temom medija. Ako vlast danas ne bude spremna da potpiše obavezujući dokument na osnovu preporuka Stručnog tima o slobodi medija – jasno je da je njihov cilj fingiranje pregovora i zadržavanje postojećeg stanja neslobode u medijima do sledećih izbora. Što se mene lično i Srpskog pokreta Dveri tiče – ili sloboda medija odmah ili bojkot izbora već sada. Jer ako nema slobodnih medija u narednih šest meseci da bi se čula i druga strana posle sedam godina naprednjačke propagande – čemu izbori?