Прошао је само један дан, а Ивица Дачић је порекао оно што је пред милионским аудиторијумом рекао у Јутарњем програму РТС1 у недељу, а то је да ће власт прихватити свих 29 препорука за побољшање изборних услова Канцеларије за демократске институције и људска права (ODIHR).

      У изјави за данашње издање дневног листа „Курир“ Дачић каже: „Нисам то ја рекао, већ је Влада Србије одавно формирала тим за сарадњу са ODIHR“. Тачно је да је још прошла Влада Србије формирала тим за сарадњу са ODIHR, али је Ивица Дачић дефинитивно први представник власти који је јавно обећао да ће бити прихваћено свих 29 препорука из „Коначног извештаја специјалне мисије КДИЉП-а за процену избора“ од 7. октобра 2020. године. То након појављавања овог извештаја у јавности до сада нико из владајуће већине није коментарисао, нити је поменути Владин тим о томе заузео став. Први који се огласио на ову тему и то јавним прихватањем свих 29 препорука, што се лако може утврдити гледањем поменутог снимка са РТС1, био је управо председник нелегитимне Народне скупштине. Када је ухваћен у лажима, сталном одлагању почетка дијалога и – коначно – обећањима које није смео јавно да пружи, Ивици Дачићу није преостало ништа друго сем да вређа своје политичке противнике који су га раскринкали, и то крајње непримереним речима типа „он јадан и не зна шта се дешава“.  То много више говори о томе у каквом се проблему нашао и да сада жели да што брже скрене пажњу јавности са јавног обећања које је дао и које га обавезује.

Очито је да му је неко „извукао уши“ и жестоко га постројио због неовлашћеног прихватања препорука ОЕБС-а у којима су садржани и сви кључни захтеви опозиције, као што је спречавање притисака на бираче, забрана и кажњавање фукционерске кампање и злоупотребе државних ресурса, као и независно функционисање РЕМ-а у правцу обезбеђивања слободе медија. У јучерашњем саопштењу Српског покрета Двери најавили смо да ће Дачић морати да нађе начин да се одрекне онога што је рекао и обећао, јер је овим практично прихватио све кљ   учне опозиционе захтеве за слободне и поштене изборе, али нисмо очекивали да ће то бити овом брзином. Биће да је у режимском врху одмах примећено шта је Дачић урадио и сада се брзо мора санирати направљена штета да су захтеви опозиције прихваћени и пре почетка дијалога.

 

Бошко Обрадовић
Председник Двери