Зашто Вучић мора да убрза изборе?

     Према свему ономе што Кризни штаб, режимска струка и режимски медији раде у последњих неколико дана јасно је да се Александру Вучићу жури да се прича о епидемији заврши и да се што пре иде на изборе. Иако су донедавно слали СМС поруке о могућности масовног умирања као у Италији и Шпанији, па нас држали затворене четири дана и упркос томе што и даље имамо велики број новозаражених у стотинама на дневном нивоу – паралелно је кренула промена медијске приче и најава краја ванредног стања и почетка нормалног живота. Нема другог образложења за овај парадокс изузев хитности наставка лажног изборног процеса који мора бити окончан пре лета. Председник СНС очито жели да збрзи изборе како би на таласу укидања Народне скупштине и тоталног медијског мрака, уз злоупотребу епидемије за наставак предизборне кампање другим средствима и куповину гласова дошао до нове изборне крађе и продужетка личног режима. Пред овим сада више него очигледним планом испречила су се два питања:

Како омогућити даље скупљање потписа и масован излазак на биралишта када превентивне мере заштите од заразе морају остати на снази у неком степену, а истовремено оставити забрану јавних окупљања и тако забранити протесте огорчених грађана који једва чекају крај ванредног стања да изађу на улице и кажу шта мисле о понашању власти за време „најсмешнијег вируса у историји“?

Ако изборе ипак није могуће на силу одржати пре лета јер се тиме директно угрожава здравље нације као и на почетку ширења нове заразне болести када су упркос томе расписани избори – шта са Скупштином и Владом којима 3. јуна истиче мандат и који, посматрано из угла Устава Србије, више не постоје?

С обзиром да је једино логично и разумно, посебно имајући у виду бригу о здрављу људи, да избори буду одложени за јесен – на челу државе не може остати актуелна Влада Србије којој 3. јуна истиче мандат. То значи да би Народна скупштина на својој последњој седници у овом сазиву морала да донесе посебан закон (lex specialis) којим би избори били одложени за јесен и изабрана прелазна, техничка Влада стручњака, уз подршку свих политичких опција. У овој Влади не би могли да буду лидери нити власти нити опозиције већ стручњаци који би имали задатак да санирају последице пандемије по економију и радна места, ослободе медије и организују слободне и поштене изборе. Управо је то оно чега се Александар Вучић највише плаши и зато је спреман да ризикује здравље грађана и ових дана толико нагло и нелогично убрзава ствари око завршетка епидемије да би што пре одржао лажне изборе на којима намерава да победи по сваку цену, па и по цену здравља становништва.

 

Бошко Обрадовић

Народни посланик и

председник Српског покрета Двери