Поздрављам јучерашњи почетак међустраначког дијалога у Народној скупштини, који нажалост касни најмање пет година. Међутим, важно је да је дошао и тај дан и да су преговори почели, јер не видим друго мирно решење за излазак из садашње политичке кризе. Овакви међустраначки разговори требало би да постану редовна годишња парламентарна пракса без обзира на изборе. Посебно је важно то што је – као што смо то и захтевали – ово био директан разговор са председницима СНС и СПС, а не са њиховим страначким делегацијама, што може да убрза решавање нагомиланих проблема у функционисању демократије у Србији.

        Остварен је помак – на речима. Сада нам је потребан и помак на делима и то што пре, јер се избори убрзано приближавају. Власт је дала предност опозицији у обраћању и предлагању решења како да дођемо до слободних и поштених избора, разговор је био у коректном духу и најављен је брзи наставак овог формата. Очекујемо да ће радна група коју ће чинити представници власти и опозиције одмах по Васкрсу имати први папир о коме ћемо се изјашњавати на следећем састанку у истом формату. Важно је и да је председник СНС најавио учешће у дијалогу и убудуће, јер то може да убрза процес и коначни споразум. Најзначајнији договор од синоћ, по мишљењу Српског покрета Двери, јесте прихватање нашег предлога да се дијалог заврши најмање шест месеци пре првих следећих избора како би остало довољно времена за примену свега договореног.
 
[ngg src=“galleries“ ids=“395″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]Поштоваћемо договорено правило да нема изјава у јавности о чему смо конкретно причали док све не буде договорено, под условом да се од стране власти испоштује договорена динамика и споразум оствари у наредних неколико месеци, а не касније од тога. Српски покрет Двери је спреман да настави учешће у овом формату дијалога, а одазваће се и на позив делегације Европског парламента на консултације које ће бити одржане у Делегацији ЕУ у Београду 6. маја. Даћемо свој максимални конструктивни и позитивни допринос у оба колосека дијалога како бисмо коначно ослободили медије да се чује и глас опозиције и добили колико-толико демократске изборе у Србији. То је интерес општег добра коме треба да служи права политика.

 

Бошко Обрадовић

Председник Двери