Ако желимо демократију у Србији и слободне и поштене изборе они морају бити одложени за јесен и њих треба да организује прелазна техничка Влада стручњака коју би подржале све политичке опције и у којој не би био нико од лидера власти и опозиције.

     Комплетно понашање и деловање актуелне власти на челу са Александром Вучићем у вези са пандемијом нове заразне болести условљено је изборима. Најпре су игнорисали ширење заразе ризикујући здравље становништва да би расписали изборе и скупљали стотине хиљада потписа у затвореном простору за рачун својих изборних листи власти и омиљене опозиције. Док враг није однео шалу, упорно су јавно тврдили да је вирус смешан и да неће бити одложени избори. Онда су укинули Народну скупштину уредбом Владе и противуставно увели ванредно стање да би затворили све канале комуникације и једини остали на сцени да и даље воде предизборну кампању, само другим средствима, злоупотребљавајући чак и битку за здравље нације у те сврхе. Подсетићу само на страначке активисте СНС који иду од врата до врата са рукавицама и маскама док их у то време нема у здравственим установама или на Вучићеву доделу медицинске опреме која стоји у магацину док он не стигне до болнице да је лично преда у маркетиншке предизборне сврхе личне промоције. Потом, у сред врхунца пандемије и затворености грађана у четири зида на четири дана о Васкрсу изненада долази до потпуног преокрета, смиривања реторике о италијанском и шпанском сценарију и о томе да неће бити места на гробљима, и наглог отварања живота у Србији упркос зарази која и даље траје, а све у циљу да се што пре нормализује стање како би се могло ићи на изборе пре лета по сваку цену.

Много је питања на које нема одговора: Како Народна скупштина није могла да заседа пре више од месец дана када је постојала забрана окупљања за више од 100 људи, а може сада када постоји забрана окупљања за више од двоје људи? Како министар финансија Синиша Мали предизборни поклон сваком грађанину од 100 евра назива већ дефинисаним кроз ребаланс буџета када ребаланс буџета може да усвоји само Народна скупштина, али не и Влада која може само да га предложи?

Ако желимо демократију у Србији и слободне и поштене изборе они морају бити одложени за јесен и њих треба да организује прелазна техничка Влада стручњака коју би подржале све политичке опције и у којој не би био нико од лидера власти и опозиције. И то не само из разлога јавног здравља које мора бити на првом месту, па самим тим немају логике избори у време и даље присутне пандемије. Ово је питање и демократије и нелогичности да су забрањена јавна окупљања, а да ће бити потребно прикупити више стотина хиљада потписа грађана за све оне изборне листе које нису скупиле потписе на републичком, покрајинском и локалном нивоу. Посебно је питање како ће више од 30 чланова бирачких одбора и гласача боравити у малим просторијама на бирачким местима на дан избора?

Не смемо дозволити да ванредно стање скрене пажњу са још неких важних тема. Позивамо Министарство унутрашњих послова да јавно објави „радни аранжман“ склопљен у априлу месецу прошле године са Владом Аустрије о враћању миграната у Србију који не могу да добију азил у Аустрији? Ако немају шта да крију зашто овај документ не сме бити јаван већ годину дана? Такође, пошто су сва места за пријем миграната у Србији попуњена са постојећих 9000 миграната у 20 прихватилишта, да ли Влада намерава отварање нових мигрантских центара?

Важно питање је и судбина Косова и Метохије и очита предаја електроенергетског сектора наше државе на КиМ сепаратистима у оквиру припреме за потписивање споразума о признању лажне државе Косова од стране наших власти, који се све време припрема иза сцене као договор између Вучића и Тачија, и планира за лето након избора у Србији.

Многе грађане интересује и да ли ће ова криза бити искоришћена као вежба за развој нових облика биотехнологије и надзора над становништвом, па овде понављамо питање Новака Ђоковића да ли ће примање увозне вакцине бити услов односно уцена за нормалан живот у будућности? Да ли смо изгубили слободу мисли и слободу избора за наше тело и да ли ће о томе одлучивати глобалистичке мултинационалне корпорације и фондације или суверене државе и нације?

 

Видео материјал са конференције за медије можете погледати овде: 

 

 

Бошко Обрадовић

Народни посланик и председник Двери