Српски Покрет Двери - Лого
Search

Очување природе није само заштита животне средине већ има дубоки национални и патриотски смисао. Истински еколог је онај ко је укорењен у својој земљи и ко има свест да је само чувар богатог наслеђа предака које има дужност да додатно обогати и сачува за будуће генерације.

         Сматрам да еколошка безбедност Србије мора да буде подигнута на највиши могући ниво. Еколошко пустошење Србије и запоседање зелених бисера наше земље од стране најбогатијих говори да власт својом политиком следи налоге корпоративних елита на штету својих грађана. Проблем заштите животне средине у граду и у селу, проблеми здраве пијаће воде, здравог ваздуха и здраве хране, проблеми загађења земљишта, отпада, зрачења и буке, заштита река и шума – постала су питања основне здравствене безбедности нације. Квалитет и стање животне средине део је баштине, али и слика културе и односа према животу једног народа. Еколошка свест мора постати важан део националне свести и елементарног, новог – „зеленог патриотизма“.

Планина Рудник (фото: Србија Травел)

И – оно што је најважније – грађани морају имати реалну могућност да на време утичу на доношење одлука по питању животне средине у којој живе.

Село има капацитет да од Србије учини водећи еколошки простор. Нови живот на селу, посебно у условима епидемијског ризика и друштва тоталног надзора у градовима, пружа реалну перспективу за добар живот, рад у здравом окружењу, здраву исхрану у породичном амбијенту. Али то значи државну подршку селу и животу на селу, као и повратницима на село: путеви, подршка пољопривреди и брз интернет, као почетна основа, а уз то и рад школа, амбуланти и разних мобилних служби: мобилна трговина, мобилна здравствена нега, мобилна брига о старијим, мобилна културна понуда, мобилна ветеринарска станица и стручна пољопривредна служба…

Међутим, пре свега другога треба дати селу статус какав заслужује – на првом месту вратити му законски статус и име “село”, имовину и управу над својим атаром, сагласност локалне заједнице на све промене у њиховој средини које утичу на живот и природу, заједничко управљање и део прихода од државних јавних предузећа која располажу и газдују природним ресурсима у атару села. Дакле, сеоска заједница мора да се пита, располаже и управља својим средствима. За села у заштићеним подручјима би важила и додатна правила везана за заштиту животне средине, локално становништво би било укључено у саму заштиту и имали би привилегију што ту живе.

У овом сложеном времену не смемо се ослонити на увоз хране, посебно имајући у виду опасност глобалног здравственог ризика, и зато је неопходно обезбедити прехрамбену безбедност и самодовољност, што опет значи ослонац на домаћу пољопривреду и село који су занемарени и потиснути у други план.

Дефинитивно је потребно успоставити нови, зелени друштвени уговор у Србији. Залажем се за народну одбрану права на заштиту природе. Није све на продају! Србија не сме бити претворена у депонију, извор заразе и болести. Зато нам је потребна Зелена акција која доноси изразито модерни, а истовремено конзервативни приступ очувању животне средине, јер конзервативно значи чуварно и најбоље се може разумети и применити управо на екологији.

Зелена акција подразумева дугорочно увођење зеленог патриотизма у институције, образовање и медије кроз формирање једне врсте „зелене културе“ живота у Србији:

Људска одговорност за дрвеће и животиње: Залажем се за борбу против окрутности према животињама и за заштиту сваког дрвета и шуме, а посебно зелених површина у градским срединама. Ми смо одговорни за биљни и животињски свет као део природе која нам је дата на старање и која не сме да пати због наше небриге, неодговорности, човековог лошег духовног стања и одсуства еколошке савести. Због свега овога је нови патриотизам зелене боје!

 

Бошко Обрадовић
Председник Двери

 
*Извор: Интернет портал Директно.рс

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: