Српски Покрет Двери - Лого
Search
Boško Obradović: Nova afera - lažni doktorat nema samo Nebojša Stefanović već i njegova profesorka-mentor i njen suprug

Nije Nebojša Stefanović jedini lažni doktor nauka sa Univerziteta Megatrend, koji je pritom kupio i falsifikovao i diplomu osnovnih fakultetskih studija. Isti problem sa lažnim doktoratom ima i vlasnik i rektor Univerziteta Megatrend Mića Jovanović, o čemu je više puta bilo reči u javnosti, ali Ministarstvo prosvete to toleriše zbog političke zaštite koju Mića Jovanović uživa u redovima vladajućeg režima.

Ova politička zaštita dolazi podjednako i iz redova SPS i iz redova SNS, jer je veliki broj funkcionera obe vladajuće partije završio Megatrend tako što je kupio diplomu.


Međutim, postoji opravdana sumnja da su dva državna sekretara u sadašnjem sastavu Vlade Srbije takođe plagijatori doktorskih radova, a jedan od njih je i Stefanovićev mentor, tj. predsednik Komisije za ocenu podobnosti Nebojše Stefanovića za magistarski rad na Megatrendu. To znači da je to osoba koja je verifikovala Stefanovićevu fakultetsku diplomu i omogućila mu dalje postdiplomske studije iako je dobro znala da je u pitanju falsifikat i kupljena diploma. Ta osoba se zove Ana Milićević Langović i danas je državni sekretar u Ministarstvu prosvete. Drugi član iste Komisije, njena kuma Tatjana Cvetkovski, još uvek profesor na Univerzitetu Megatrend, danas je pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i član Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju, što je ironija neviđenih razmera.


Ana Milićević Langović je doktorirala na Univerzitetu Megatrend, u vreme kada ovaj Univerzitet nije imao akreditaciju za taj stepen studija. Kasnije je postala nastavnik prvo na Univerzitetu Megatrend, a 2013. godine prelazi na Fakultet za turizam i ugostiteljstvo u Vrnjačkoj Banji. Postaje i državni sekretar u kabinetu ministra Mladena Šarčevića, uz čiju pomoć se legalizuju sve nezakonite diplome i doktorska zvanja sa neakreditovanih fakulteta u Srbiji.


Postavljamo pitanje da li je Ana Milićević Langović, uz pomoć prof. dr Slavice Đukić Dejanović, sadašnjeg ministra bez portfelja (a u to vreme ministra zdravlja) omogućila svom suprugu dr Saši Milićeviću da doktorira na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu? Da li je tačno da je u uvodu njegove doktorske disertacije doslovno prepisano tridesetak stranica iz knjige koju je pisao njegov kolega, ne navodeći tu knjigu u citiranoj literaturi? Da li je tačno da iako je plagijarizam nezakonit i dovoljan osnov da se disertacija poništi, Komisija za ocenu i odbranu (predsednik komisije, pomenuta gospođa Dejanović) to ne primećuje?


Takođe, postoji sumnja i u doktorsko zvanje prof. dr Vladimira Džamića, u periodu 2017/2018. državnog sekretara u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i člana Stručnog tima za reformu visokog obrazovanja, a od 2018. državnog sekretara u Ministarstvu zaštite životne sredine, čiji je doktorat na Univerzitetu Singidunum u Beogradu autoplagijat, odnosno gotovo u celosti prepisan master rad istog autora na istom univerzitetu.


Ovako stanje  u srpskom visokom obrazovanju je neodrživo. Ministar Šarčević ne koristi svoja zakonska ovlašćenja i ne vrši nadzor i kontrolu nad spornim diplomama .


Razume se da je najbolje da nezavisna državna stručna komisija ispita sve diplome zaposlenih u javnom sektoru i zauvek razdvoji časne i poštene akademske građane i državne službenike koji su legalno stekli svoja zvanja od onih drugih koji su do zvanja, radnih mesta i primanja došli putem kupovine diploma i falsifikovanja znanja i zvanja. Pošto je nemoguće da ovaj posao završe oni koji se trenutno nalaze na čelu srpske prosvete, štiteći upravo svoje saradnike sa kupljenim diplomama i plagiranim doktoratima, ovaj posao će morati da sačeka smenu Vučićeve vlasti i neku novu vlast koja će ovaj zadatak staviti u vrh svojih prioriteta. Srpski pokret Dveri vam može biti garant ovog obećanja. Prva stvar koju treba da uradi neka nova vlast je revizija diploma svih zaposlenih u javnom sektoru.


I baš zato pružamo punu podršku studentima koji su evo već treći dan u Rektoratu i koji protestuju zbog lažne diplome Siniše Malog.

 


Info služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: