После најаве прве преваре – смањења цензуса са 5 на 3%, владајући режим СНС припрема и другу превару за наступајуће лажне изборе –  драстично смањење броја бирача у јединственом бирачком списку(ЈБС).

    Прва превара, смањење цензуса два месеца пре избора, нема никакве демократске мотиве у позадини, јер би то урадили раније за ових осам година владавине СНС да имају искрене намере, већ представља једини начин да власт пребаци своју омиљену опозицију преко цензуса и тако симулира вишестраначки парламент, пошто од оних који су најавили излазак на изборе границу од 5% не може да пређе нико сем СНС и СПС. Другу превару – смањење броја бирача у ЈБС – најавио је јуче режимски аналитичар Срђан Богосављевић када је устврдио да у Србији има око 4,8 милиона бирача. Где је нестало скоро 2 милиона бирача, пошто је у ЈБС донедавно било 6,7 милиона бирача? И зашто су се пројектанти новог ЈБС зауставили баш на бројци од 4,8 милиона бирача?

Наиме, уз бојкот избора од стране комплетне опозиције излазност на лажним изборима у априлу тешко да може да буде већа од 2,5 милиона бирача. То значи да бирачки списак треба скратити на испод 5 милиона бирача да би Вучић могао да објави излазност од преко 50%, као што је већ и најавио. Да би се ЈБС смањио на испод 5 милиона и или пројектованих 4,8 милиона од стране Срђана Богосављевића, потребно је из постојећег ЈБС избрисати скоро два милиона бирача. Богосављевић је то већ урадио, констатујући да је толики број људи у иностранству. То што су они наши држављани, што нико нема право да им антиуставним путем укида бирачко право – то Богосављевића не занима, јер нема другог начина да вољеном вођи обезбеди излазност преко 50%. У случају задржавања постојећег стања у ЈБС са 6,7 милиона бирача излазност на лажним Вучићевим изборима никако не би могла да пребаци 35%.

     Пратите даљи изборни инжењеринг СНС и закључите сами. Како се буде смањивао број бирача у ЈБС тако ће расти излазност на изборима. Срђан Богосављевић је поставио режимски циљ. Ускоро ћемо видети докле ће владајући режим смети да иде у изборним нерегуларностима, манипулацијама и директном кршењу Устава Србије. А то што ће 2 милиона држављана Републике Србије који тренутно живе и раде у иностранству, а овде плаћају порез на имовину и шаљу дознаке у милијардама евра и долара, бити спречени да гласају – кога то брига? И до сада су им све власти од 1990. до данас то на све могуће начине онемогућавале.

 

Фото: Радио Магнум