Факултет друштвених наука у Београду, који се налази у саставу приватног универзитета Привредна академија из Новог Сада, нема уверење о акредитацији установе и студијског програма, што је потврђено од стране Националног акредитационог тела.

     На основу Закона о високом образовању факултет који нема уверење о акредитацији не може уписивати студенте и изводити наставу. Супротно закону, ФДН је огласио упис на својој интернет презентацији и прошле и ове године, а рекламира се и на бројним другим режимским сајтовима. Поставља се питање како то да Универзитет из Новог Сада у чијем је саставу предметни нови београдски приватни факултет није реаговао, јер то је незаконитост која није могла бити непримећена и која свакако руши репутацију овог приватног универзитета?

Још је невероватније да државни орган који је надлежан за проверу оваквих ствари ћути. Наиме, просветна инспекција дужна је предузме мере да спречи противзаконит упис студената, као и да поништи упис ако га је било, али то у овом случају не чини. Изостаје и реакција комплетног Министарства просвете, рачунајући и Комисију за контролу квалитета у високом образовању. Власт очито толерише ово кршење закона, на тај начин штитећи своје партијске другове из СНС који стоје иза новог приватног факултета.

Интересантно је да је доскорашњи ректор Привредне академије у Новом Саду, универзитета у чијем се саставу налази овај нови напредњачки факултет, а сада декан Факултета за привреду и правосуђе овог универзитета – нико други до Мирко Кулић лично. Мирко Кулић је чувен по томе што је у својству декана Факултета за пословне студије Мегатренд универзитета 2005. године потписао противзаконито решење којим се Небојши Стефановићу нострификује лажна факултетска диплома са непостојећег Megatrend International Expert Consortium Limitid из Лондона и изједначава са дипломом Факултета за пословне студије. Ово је најпознатији скандалозни пример обезбеђивања легитимитета лажном образовању и наставку лажне академске каријере, који је карактеристичан за бројне студенте и постдипломце на Мегатренду, а који сада можемо очекивати и на „новом Мегатренду“ са којим Кулић поново има директну везу. Треба се такође подсетити да је Мирко Кулић, некадашњи народни посланик и високи функционер СПС, сада веома близак напредњачким круговима, а његов син Марко Кулић је Весићев секретар за опште послове града Београда. То нам све говори да СНС стоји иза читавог корумпираног политичког система у Србији.

Видео снимак КЗМ можете погледати овде:


 

Бошко Обрадовић
Председник Двери