Српски Покрет Двери - Лого
Search

Говор Бошка Обрадовића, председника Двери, на конференцији за новинаре приликом представљања програма Двери о образовању и култури

      Нема сумње да је за свеопшти препород Србије, српске нације, друштва и државе – неопходна не само смена актуелне власти већ изнад свега промена комплетног корумпираног политичког система који овде влада последњих 30 година. Зато смо то ставили у основ новог Прогласа Српског покрета Двери „Промена система – сигурност за све“. То, пре свега, значи обнову демократије и ново уређење независних државних институција, слободу избора и медија и културу дијалога, лустрацију као забрану обављања јавне функције за све оне који су се огрешили о закон, преиспитивање свих диплома и доктората запослених у јавном сектору… Све ово су неопходни предуслови за истинску демократизацију, владавину закона, правну и политичку одговорност, академску честитост… Деградација наше просвете и културног нивоа дефинитивно значи опште друштвено срозавање и декаденцију. Зато се као посебан задатак за нову генерацију српских политичара поставља питање реафирмације образовања и културе који коначно морају да заузму оно место и улогу у нашем друштву које заслужују.

Слом свих традиционалних друштвених вредности, подизање лажних вредности на место правих, бескрајна револуционарна експериментисања у српској просвети, унижавање ауторитета и достојанства просветних радника, укидање васпитне улоге школе, купопродаја универзитетских диплома и научних звања, одсуство националне културне политике идентитета, медијско испирање мозга, робовање савременим информационим технологијама – само су неке од карактеристика наше друштвене пропасти у последње три деценије. Нешто ту мора озбиљно да се мења и Српски покрет Двери од свога оснивања много држи до духовне, моралне, културолошке и образовне обнове без којих неће бити помака у другим сферама друштва.

Све друго смо пробали у ових 30 година обновљеног вишестраначја, сем да образовање и културу ставимо на прво место у нашем друштву и држави. Зато сматрам да промену система не можемо извести до краја како треба ако у темељне вредности новог српског друштва не ставимо образовање и културу. Данашња конференција има за циљ да представи програм Двери за образовање и културу и водеће личности нашег Покрета у овим областима, чиме изнова излазимо у сусрет очекивањима грађана да виде нове идеје и нова лица у српској политици. Они који су нас довели довде и до сада нису схватили друштвени значај образовања и културе и ставили их међу државне приоритете – неће то ни од сада урадити, и зато је смена политичких генерација и долазак нових људи који никада нису били на власти једина шанса да се нешто заиста и промени. А план и програм за то имамо.

 

Бошко Обрадовић

Председник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: