За почетак је важно што је градоначелник Чачка Милун Тодоровић признао да је скупштина града Чачка на седници одржаној 26. марта 2018. године усвојила „Локални акциони план за унапређење положаја миграната у потреби без утврђеног статуса и тражилаца азила на територији града Чачка за период од 2018-2021. године“ (доказ: Службени лист града Чачка, број 6, 27. март 2018, стр. 356-383). Свакоме ко уме да чита оно што је написано јасно је да је на овај начин локална власт СНС и СПС створила услове за насељавање миграната и прављење мигрантских центара у нашем граду. Ако то ниje истина како тврди градоначелник – због чега власт уопште доноси једну овакву одлуку која важи за наведени период до 2021. године ако се ништа не планира по питању збрињавања и насељавања миграната?

    То што је ова одлука упакована у заједнички документ са обавезом збрињавања избеглица и интерно расељених са бивших југословенских простора – то све ово чини још скандалознијим и опаснијим да се под фирмом бриге за наше избеглице подвуку и мигранти. Какве везе имају наше избеглице и интерно расељена лица са мигрантима, и зашто се налазе у истом акционом плану?

Подсетићу јавност на изјаву Милуна Тодоровића о којој је већ било речи у недавном реаговању шефа одборничке групе Двери у скупштини града Чачка Александра Танасковића. Наиме, Тодоровић поводом покренуте петиције Двери против мигрантске политике локалне власти у нашем граду признаје да ће за мигранте у Чачку обезбедити „збрињавање у одређеним установама и за то има договор са међународним институцијама“? Да ли после овога треба неко појашњење или је више него јасно да су Двери апсолутно у праву и да смо овом петицијом тајне планове локалне власти извукли на светлост дана. 

Милун Тодоровић неуспешно покушава да скрене пажњу јавности на друге теме и бави се лажима и вређањем Двери уместо да одговори на једноставна питања која проистичу из његове јавне изјаве: О каквом „збрињавању“ миграната се ради? У којим „установама“ планира да их „збрињава“: Центар за социјални рад, напуштене касарне, откупљена напуштена сеоска имања, сеоски домови културе…? Са којим „међународним институцијама“ има договор? О каквом се „договору“ ради и зашто грађани Чачка ништа не знају о том договору? Да ли је у питању договор попут уговора Владе Србије о враћању свих миграната у Србију који не добију азил у Аустрији, о чему је јавно недавно говорио бивши министар унутрашњих послова Аустрије Херберт Кицкл?

    Слажем се са градоначелником Тодоровићем да су Срби и сами народ избеглица и миграната, и да свакоме ко је у невољи избегао са ратом захваћених подручја треба помоћи на његовом путу ка западној Европи. То је и став Двери и ми управо имамо такав хришћански и гостољубив приступ за сваког невољника. Али, то је једно, а нешто сасвим друго је трајно насељавање миграната у нашој средини зато што западно-европске државе више неће да их примају, а они не могу даље никуда, ни напред ни назад. И онда неко преузима на Србију обавезу да овде гради велики азилантски центар. Да не говорим колико је ово крупно безбедносно питање и да се случајеви покушаја силовања, пљачке, насиља и других кривичних дела већ дешавају свуда где су мигранти смештени у Србији. Посебна је замена теза говорити о женама и деци мигрантима, као и њиховим породицама које свакако треба помоћи, а истовремено занемаривати да највећи део миграната са простора у којима су престала ратна дејства сада чине војно способни мушкарци од 16-30 година?

Пре него што Милун Тодоровић настави да даље вређа и напада Двери само зато што бринемо о сигурности свих наших породица, нека пита грађане Чачка о томе да ли желе „збрињавање миграната у одређеним установама“ у нашем граду? Ко га је и када овластио да то договара за међународним институцијама у наше име? Подршка коју добијамо на улицама нашег града свуда где поставимо штанд за скупљање петиције против мигрантске политике републичке и локалне власти говори нам да су грађани препознали опасност која долази и желе превентивно да се обезбеде од сваке неизвесности у овој огромној мигрантској кризи и експерименту промене структуре становништва читаве Европе који је у току.

Фото: Епицентарпресс