Српски Покрет Двери - Лого
Search

После осам месеци непрестаних посланичких и новинарских питања огласило се Министарство унутрашњих послова Србије и потврдило да постоји радни споразум са Владом Аустрије о враћању миграната који не могу да добију азил у Аустрији назад у Србију.

Занимљиво је да на ову тему и даље не жели да говори надлежни министар полиције Небојша Стефановић, нити председник или премијер, већ сви заједно избегавајући одговорност потурају помоћника министра полиције – широј јавности непознатог – Зорана Лазарова. И даље, осим коначног признања да један овакав споразум постоји, нисмо добили одговор нити на једно постављено питање:

То што помоћник министра тврди да нити један мигрант још увек није изручен Србији из Аустрије не значи да се то неће догодити јер су управо они направили међународни споразум који то омогућава, а да о томе никада нису добили сагласност Народне Скупштине нити питали грађане да се изјасне на референдуму. Притом, помоћник министра отворено лаже када овај споразум који је потписала напредњачка власт повезује са обавезама које је држава Србија преузела у време претходне власти у вези са реадмисијом из уговора са ЕУ из 2007. и Аустријом из 2010. године, јер се ти аранжмани односе на повратак наших држављана у Србију и немају никакве везе са мигрантском кризом која тада није ни постојала. Прошлогодишњи уговор Владе Србије са Владом Аустрије не тиче се наших држављана већ искључиво миграната, из чега можемо закључити спремност наше актуелне власти да од Србије прави азилантски центар за све оне мигранте које западна Европа не жели да прими.

Јер, који би други разлог био за потписивање овог споразума? Ако су већ једном слагали и сакрили овај споразум од јавности – ко им сада може веровати? Што се тиче констатације помоћника министра да Србија неће бити азилантски центар такође морамо да га демантујемо јер Србија то већ јесте. У овом тренутку у 20 азилантских центара у Србији смештено је 9000 миграната који не могу никуда ни напред ни назад из Србије. Сва расположива места у мигрантским центрима су пуна и даљи противзаконити улазак илегалних миграната у Србију или њихов повратак из западне Европе на основу сличних споразума наше Владе значиће отварање нових мигрантских центара, додатну дестабилизацију Србије и опште угрожавање безбедности нашег народа и државе.

 

Бошко Обрадовић

Народни посланик и

председник Српског покрета Двери

 

Фото: АПЦ

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: