Иста породична политика за све грађане Србије без обзира на етничке и верске разлике.

      Својим одласком у посету ромском насељу у Нишу у коме девет породица са преко 40-оро деце живи у веома тешким и нехигијенским условима управо сам желео да покажем да је једна таква социјална дискриминација у Србији недопустива. У 21. веку свако домаћинсто у Србији мора да има струју и воду, а не као у нишком случају да породице са децом живе поред дивље депоније без санитарног чвора, воде, струје, уличне расвете, контејнера… То је много важније питање од језичке расправе да ли су они Цигани или Роми. У свом твиту у коме сам говорио о овој посети обратио сам се „браћи Циганима” јер је то традиционални назив за Роме у Србији и јер и многи од њих себе тако називају. Лично у томе не видим никакву увреду већ управо слику слободе, тријумфа живота и уметности коју они по моме мишљењу репрезентују. Нисам имао намеру никога да вређам и спреман сам да испоштујем свакога ко жели да му се обраћам као Рому.

Оно што, међутим, треба истаћи јесте да Срби и Цигани вековима живе заједно на овим просторима, да смо заједно страдали у концентрационим логорима под нацизмом управо зашто што смо били Срби и Цигани. Не знам нити за једну староградску или новокомпоновану песму на српском језику у којој се помињу Роми и нити једног Циганина који себе другачије назива. Опет понављам да сам спреман да испоштујем назив Ром ако је то некоме битна лична одредница или га вређа назив Циганин, али не бих волео да се под овим Ром крије нека нова идеологија која треба да служи за конфронтацију у нашем друштву. Срби и Цигани (Роми) заједно су живели, веселили се и страдали кроз заједничку историју и нема разлога за измишљањем проблема којих нема. Сматрам да би сви заједно требало да се посветимо решавању конкретних животних проблема које итекако имају ове нишке и друге ромске породице.

Зато позивам удружење „Опре Рома – Србија” да заједно дигнемо глас да се ови проблеми реше и да не губимо време на језичке расправе. Српски покрет Двери за нашу браћу и сестре, комшије и пријатеље Цигане и Циганке (Роме/Ромкиње) има потпуно исту породичну политику као и за све друге наше породице у Србији, а то значи да сви они морају имати услове за достојанствен живот као и други грађани Србије. Наша породична политика је иста за све без обзира на етничке или верске разлике.

 

 

Бошко Обрадовић

Председник Двери