Ванредна конференција за медије сазвана је поводом данашње информације да је пет припадника Нишке жандармерије, службеника Министарства унутрашњих послова, који су 28. септембра 2014. године учествовали у инциденту са Андрејем Вучићем, братом председника Српске напредне странке, Александра Вучића, добило отказ у Министарству унутрашњих послова, односно да им је престао радни однос. Желео бих да укажем на сво лицемерје и сав бесмисао једне овакве одлуке иза које стоји потпис министра унутрашњих послова, како овде стоји, др Небојше Стефановића.

Ако имате министра унутрашњих послова, који је фалсификовао своју факултетску диплому, који никада није завршио факултет, а представља се као доктор наука, ако имате министра унутрашњих послова, чији се отац бави трговином оружјем и уништава државне фирме које производе оружје за рачун приватних компанија које остварују екстра профит на извозу наоружања, ако се његов рођени брат такође бави веома сумњивим пословима са људима из врха Српске напредне странке који се баве трговином оружјем, онда је заиста више него лицемерно да, министар унутрашњих послова, Небојша Стефановић даје отказе припадницима Жандармерије због, како се наводи у овом образложењу који ћу вам показати, Правилника о утврђивању кривичних дела за чију осуду државни службеник постаје недостојан за обављане послова, односно вршења дужности. Да ли је Небојша Стефановић после свих фалсификованих диплома и доктората, после свих криминалних и коруптивних радњи његовог брата и оца, достојан да буде министар унутрашњих послова? Откуд му право? Како га није срамота? Како себи може да дозволи да даје отказе петорици припадника Жандармерије Министарства унутрашњих послова?

У питању су Златко Гигић, Предраг Митровић, Бобан Лекић, Далибор Ђорђевић и Митар Милосављевић – петорица од осморице оптужених припадника Нишке жандармерије да су учествовали у инциденту са братом Александра Вучића, Андрејем Вучићем, 28. септембра 2014. године. Свако ко је видео тај инцидент зна да се бахати Андреј Вучић супротставио полицији и њиховој наредби да се туда не може пролазити, куда су они, и то он лично са својим војним обезбеђењем, желео да прође. Не улазим уопште у одлуке Суда и не улазим уопште у то да ли је неко из Нишке жандармерије крив или не за прекомерну употребу силе, али оно што знам сигурно јесте да ови људи нису заслужили да због тога добију отказ у Министарству унутрашњих послова.

Конкретно ево и Решења, којим се утврђује да је Гигић Златко, полицијских службеник Министарства унутрашњих послова Жандармерије, одреда Жандармерије у Нишу, да му је престао радни однос 19. децембра прошле 2019. године. Према мојим информацијама, ради се о припаднику Жандармерије, који је два пута рањен на ратиштима, који је одликован орденом за заслуге у одбрани безбедности, који је носилац златника који додељује министар полиције за посебне заслуге у раду и који, после двадесет и више година, добија отказ од, замислите кога, Небојше Стефановића, који се веровали или не, и даље потписује као доктор Небојша Стефановић, а нема завршене ни основне факултетске студије и учинио је кривично дело фалсификовања јавне исправе тиме што је измислио факултетску диплому факултета који не постоји, никада није ни постојао и који он никада није ни похађао, ни студирао ни полагао испите, и за који се лажно представља да га је икада завршио.

Све ово је посебно лицемерно када имате у виду да је кум министра полиције Небојше Стефановића, Горан Папић заменик начелника службе за борбу прозив организованог криминала МУП-а Србије пре неколико месеци у сред бела дана, на Вождовцу, кршећи службена овлашћења, а да не говоримо о употреби прекомерне силе по којој су осуђени ови припадници Жандармерије, јавно, на улици пребио господина Дејана Пејовића, власника ресторана Јахорина на Вождовцу и то пред његовом супругом, која је све време вриштала и молила га да престане. Министров кум пребија човека који је потпуно недужан, на улици, у сред бела дана, и бива ослобођен сваке кривице. Против њега МУП не покреће чак ни кривичну пријаву. Сектор за унутрашњу контролу МУП-а му све то опрашта. Он није чак ни дисциплински кажњен, већ је након кратке суспензије враћен на посао. Човек без дана полицијске службе, без икакве полицијске школе. Човек кога је министар полиције запослио дана када је постао министар и човек који је за четири године доспео до заменика начелника најважније службе МУП-а Србије, Службе за борбу против организованог криминала, може да пребија људе на улици и да за то не одговара и да остаје највиши службеник полиције само зато што је министров кум. Односно, зато што су породице Папић и Стефановић у кумовским односима.

Зато, Златко Гигић, човек који је два пута рањаван, човек који носи неколико ордења и посебних заслуга у Министарству унутрашњих послова добија отказ, само зато што је учествовао у једном несрећном инциденту са братом председника Српске напредне странке. Постоји једна невероватна правно нелогична и формално бесмислена ситница у Решењу који је Златко Гигић добио. Наиме, ово Решење је, као што можете видети, од 11. фебруара ове 2020. године. Доноси је Министарство унутрашњих послова. Кабинет министра има и број Решења и потпис министра, а онда се каже да, по овом Решењу утврђује да је Гигић Златку, полицијском службенику Министарству унутрашњих послова Жандармерије, одреда Жандармерије у Нишу, престао радни однос 19. децембра прошле 2019. године када је постала правоснажна пресуда након одлуке Апелационог суда у Београду. Дакле, он је данас добио престанак свог радног односа као одлуку министра од 11. фебруара која важи од 19. децембра. По овој одлуци надлежног министра, Златко Гигић није више запослен у МУП-у од 19. децембра прошле године. Пре скоро два месеца, а он је сва та два месеца радио на свом радном месту и данас је ову одлуку о престанку свог радног места добио у Нишу.

О чему се ради? Да ли је ово што се у Србији дешава прешло све границе ненормалности? Како ће министар полиције Небојша Стефановић, човек који нема основну факултетску диплому, човек који је плагирао свој докторат, човек чији се отац бави трговином оружјем и уништава државне фирме на рачун приватних, човек чији је брат, такође, уплетен у све ово и чији је кум насилник, који је брутално физички пребио човека на сред улице, у сред бела дана, пред његовом супругом, а да за то никада није одговарао, себи дозвољава да петорицу припадника Нишке жандармерије оставља без радног места, без хлеба за њихове породице и то по правилнику који носи назив Правилник о утврђивању кривичних дела за чију осуду државни службеник постаје недостојан за обављане послова, односно вршења дужности.

Постављам питање на крају, када ће по овом истом Правилнику Горан Папић, заменик начелника Службе против организованог криминала постати недостојан функције и бити избачен из Министарства унутрашњих послова? Постављам питање када ће по овом истом Правилнику министар полиције постати коначно недостојан за обављање своје функције, јер је плагијатор, фалсификатор, лопов и заједно са својим оцем и братом учесник у низу крупних криминалних и коруптивних афера?! Једини одговор на ово што ради министар полиције Небојша Стефановић је оставка! Оставка Небојше Стефановића и читавог криминалног круга око њега, који је населио врх МУП-а од Дијане Хркаловић, која је прва била експонент мафије у врху МУП-а, па до Горана Папића, који ју је наследио у прислушкивању политичких противника, новинара и свих других који се не слажу са овим режимом, па до дана данашњег када имате људе који у МУП-у не раде за државу, не раде у борби против криминала и корупције, за поштовање закона, него раде директно  за мафију, за криминалне кругове, богате се од злоупотребе службеног положаја, од сакривања афера и криминала и од подршке криминалу.

Већ сам говорио о једном од највећих криминала који се тренутно дешава у врху МУП-а, а то је кријумчарење људи, кријумчарење миграната преко наших државних граница од кога се обогатио велики број људи у врху СНС-а. Један од главних организатора превоза миграната преко наше територије седи управо у Кабинету министра полиције, који је донео ову одлуку о отказу припаднику Жандармерије, који је два пута рањаван и који има неколико ордења за заслуге у раду, за одбрану и безбедност Србије.

Дошло је крајње време да се одвоји жито од кукоља. Да се дезертери попут Александра Вулина, који нису ни служили војску, а налазе се на челу Министарства одбране и попут људи који су плагирали своје факултетске дипломе и докторате као што су Небојша Стефановић, Синиша Мали, Зоран Ђорђевић, Александар Антић… Пола Владе Р. Србије има купљене дипломе и лажне докторате и ти људи ће да одлучују о достојности припадника МУП-а, који су гинули за ову земљу и који су били спремни да дају своје животе за ову земљу у свим отаџбинским ратовима од 1991. 1999. године. Срам вас било! Кад-тад вама ће бити суђено због свега овога што радите!

[ngg src=“galleries“ ids=“128″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Бошко Обрадовић