Светом Архијерејском Синоду СПЦ      

Ваша Светости, Ваша Преосвештенства,       

Обраћам Вам се у име великог броја забринутих православних хришћана којима су у овом тренутку угрожена основна верска права.          

Наиме, како ствари стоје и како је већина режимских медија већ најавила, државни органи планирају да уведу полицијски час и за Васкршње празнике и верницима забране присуство Васкршњим богослужењима. Сматрам да се на овај начин крше наша Уставом загарантована верска права и спроводи необична дискриминација управо према верницима у нашем друштву.

Упркос томе што треба поштовати државне превентивне мере за заштиту здравља становништва, није јасно зашто је дозвољен одлазак у банку, супермаркет или пошту, уз поштовање физичког дистанцирања и друге елементе заштите, а није дозвољен долазак у храм? Посебно није јасно како могу да несметано функционишу ријалити шоуи на телевизији и предизборни скупови са више десетина људи у малом затвореном простору, али верници не могу да посете богослужбена места? Ово је тек нелогично када се узме у обзир да су богослужења најчешће организована на отвореном простору у црквеној порти где у потпуности може да се испоштује мера физичког дистанцирања.

Обраћам Вам се са молбом да се код државних власти заложите да се мера полицијског часа у време Васкршњих празника укине или макар ублажи, и на тај начин омогући присуство верника Васкршњим богослужењима на отвореном. 

Истовремено Вам предлажем да све епархије СПЦ организују литије, уз све мере физичког дистанцирања између учесника литије, као велики свенародни израз покајања и вапијући глас према Богу да нас заштити и спасе од ове пошасти. На овај начин смо се толико пута у нашој историји спасавали од заразних болести, најезде туђинаца и елементарних непогода, и сматрам да је и сада тај час да сву своју наду положимо на Бога.

Радујући се новим духовним сусретима, одани духовни син,

 

Бошко Обрадовић, народни посланик

У Чачку, Лазарева субота 2020.

 

Фото:СПЦ