Boško Obradović: Ova vlast je simbol kriminala i korupcije

Povodom sedam godina vlasti SNS na republičkom i lokalnom nivou, narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović održao je konferenciju za medije u Čačku, i tim povodom sumirao ovih sedam godina aktuelne vlasti na svim nivoima:

Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i SNS pobedili su na izborima 2012. godine na talasu stranačke propagande da će se boriti protiv kriminala i korupcije, i to je njihovo najveće lažno predizborno obećanje. Radi glumatanja ove borbe uhapšen je Miroslav Mišković i formirana radna grupa za ispitivanje 24 privatizacije na čelu sa zaboravljenim Bogdanom Pušićem, tadašnjim zamenikom načelnika Uprave kriminalističke policije. Već posle godinu dana ovaj tim od 100 inspektora za suzbijanje privrednog kriminala iz cele Srbije je rasformiran, Bogdan Pušić je optužen za sabotiranje istraga i smenjen sa mesta zamenika UKP, i to je bio kraj sveukupne borbe protiv kriminala i korupcije od strane SNS.


Sve nadležne državne institucije koje bi trebalo da se bave ovim poslom su istovremeno zaćutale zato što bi morale da istražuju pojedince bliske aktuelnoj vlasti, kako pripadnike bivšeg režima koji su danas u vrhu sadašnje vlasti (Mlađan Dinkić, Ivica Dačić, Siniša Mali, Goran Vesić…), tako i novokomponovane biznismene i partijske kriminalce iz ove sedmogodišnje ere SNS. Poseban fenomen čine sumnjivi poslovi kojim se bave najbliži srodnici političara na čelu države: otac, brat i kumovi Aleksandra Vučića, otac Nebojše Stefanovića, brat Ane Brnabić, brat Siniše Malog…


REM ne radi svoj posao, Agencija za borbu protiv korupcije više praktično ne postoji, a sve krivične i prekršajne prijave DRI za nenamensko trošenje narodnih para iz budžeta od republičkog do lokalnog nivoa vlasti završile su u fiokama policije, tužilaštva i sudova. Nije ispunjeno ni više puta dato obećanje da će biti donet Zakon o ispitivanju porekla imovine. Pola ministara u Vladi Srbije ima iza sebe krupne afere, a najnovija i najkrupnija jeste dokazana optužba da ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović nema završen fakultet već je falsifikovao svoju diplomu o stečenom visokom obrazovanju, tako da je i njegova dalja postdiplomska akademska karijera i naučno zvanje doktora nauka obična prevara. Kako da se ova vlast bori protiv kriminala i korupcije kada je drugi čovek države zadužen za tu borbu započeo svoju karijeru tako što je učinio krivično delo falsifikovanja javne isprave?


Podsetiću i na slučaj pranja novca kada je 12.000 ljudi uplatilo 4 miliona evra koji potiču iz tajnih fondova SNS na izborne račune stranke 2012, 2014. i 2017. godine. Posebno je karakterističan slučaj prebacivanja 2 miliona evra dobijenih od države za drugi krug predsedničkih izbora 2012. godine na privatni račun nepoznate i kasnije ugašene marketinške agencije u vlasništvu Vučićevog kuma i ličnog bankara Gorana Veselinovića. Na ove i brojne druge načine, od Savamale i Beograda na vodi, preko prodaje PKB, RTB Bor i 24 stana u Bugarskoj, Vulinove tetke i 45 bankovnih računa Siniše Malog, do Pančićevog vrha na Kopaoniku i uloge kriminalaca sa severa KiM u vrhu vlasti – nekadašnji veliki borci protiv kriminala i korupcije i sami su ogrezli u visoki kriminal i korupciju, i danas su novobogataši čije poreklo imovine ne sme da se istraži.  


Potpuno identičan princip funkcionisanja prenet je i na lokalni nivo vlasti. Evo primera Čačka: pola članova gradskog veća i pomoćnika gradonačelnika imaju kupljene diplome sa privatnih fakulteta i politički su preletači iz SPS, SRS, G17+, JUL-a, Nove Srbije, LDP… Gradonačelnik je kao privatni investitor, suprotno svim urbanističkim dozvolama, izgradio sprat viška na zgradi u strogom centru grada. Građevinski inspektor koji je omogućio ovo kršenje zakona je član SNS. Imovina grada nije popisana, prodaje se lokalnim tajkunima i poklanja stranim firmama. Na čelna mesta u javnim preduzećima i ustanovama dolaze partijski poslušnici bez ikakvog stručnog znanja i radnog iskustva. Posao može dobiti samo član SNS, posebno kada su u pitanju republička javna preduzeća i gradska uprava. Izuzetak su ljubavnice čelnika grada koje dobijaju posao na drugi način. Zagađenje Morave, propast FK Borac, isključivanje odbornika opozicije iz skupštinskih odbora i sa sednica – samo su neke od nerešenih afera koje govore o protivzakonitim delatnostima lokalne vlasti.

 


Info služba Dveri