На КЗН у Чачку, лидер Двери Бошко Обрадовић истакао је да је нови долазак делегације Европског парламената у Србију у петак, 13. децембар пресудан и да овај дан може бити и баксузан и добар дан за Србију и српску демократију.

„Зависи од тога како ће се поставити висока делегација ЕП према постојећим условима за изборе на пролеће следеће године. Ако високи представници ЕП утврде да у Србији постоје услови за изборе и да је владајући режим учинио „значајне помаке у правцу побољшања изборних услова“ – онда се ЕУ између Вучића и демократије определила за Вучића и њима знане дилове због којих овај диктатор треба и даље да буде на власти у Србији, подржан из ЕУ, као и 2012. године када је из Брисела стигла честитка Томиславу Николићу на победи у другом кругу председничких избора – три сата пре затварања биралишта. Уколико, међутим, представници ЕП потврде оно што је већ речено у Извештају Европске комисије из априла, и што је јасно свакоме ко и најмање познаје политичке прилике у Србији, они ће констатовати да у Србији не постоје услови за слободне и поштене изборе и да власт није учинила никакве суштинске помаке у томе правцу, а посебно када су у питању слобода медија, заустављање обрачуна са опозицијом и притисака на бираче.“ – рекао је Обрадовић.

По њему, у том случају ћемо знати да се ЕУ између Вучића и демократије определила за демократију, коју иначе прокламују у својој идеолошкој агенди у Србији већ 30 година.

„Иако нисам љубитељ мешања странаца у наша унутрашња политичка питања, стајање делегације ЕУ на страну демократије у Србији резултирало би правим преговорима између власти и опозиције јер Александар Вучић онда не био имао куд. То би био крај ове преговарачке фарсе у Народној скупштини и тек тада би се створили предуслови за праве преговоре.“ – сматра председник Двери.

По његовим речима, захтеви опозиције су познати:

  1. Испуњавање препорука стручног тима са протеста „1 од 5 милиона“ о слободним и поштеним изборима кроз „Споразум између власти и опозиције“ који би био усвојен као lex specialis у Народној скупштини;
  2. Гаранције односно контролни механизам којим би се гарантовало спровођење тог Споразума – прелазна државна администрација до избора;
  3. Избори после девет месеци од усвајања Споразума у Скупштини, као тренутка превазилажења садашње кризе и друштвених суклоба, и отварања нормалне дебате у Парламенту, медијима и друштву у целини.

Обрадовић је истакао да делегацији ЕП треба указати на стање у нашем друштву. „Министар финансија Синиша Мали има доказано плагирани докторат и још увек није поднео оставку, сумња се да су четири министра у Влади Србије купили факултетске дипломе, брат председника државе се доводи у везу са највећој откривеном плантажом марихуане у Европи, а главни преговарач са стране власти и шеф Радне групе Владе Србије за побољшање изборних услова, министар полиције Небојша Стефановић, фалсификовао је своју факултетску диплому и плагирао докторат, док се његов отац бави трговином оружјем и умешан је у низ коруптивних кривичних дела. У једној таквој атмосфери и са једном таквом влашћу која је огрезла у криминал и корупцију и која ће по сваку цену бранити своје одржање на власти – није реално да се организују нормални демократски избори у Србији. Зато је петак „Дан Д“ и најављени избори на пролеће морају бити померени за неки други термин у току идуће године за који ће бити обезбеђени поштени изборни услови на основу споразума између власти и опозиције.“ – рекао је он.

На КЗН се обратио и председник Политичког савета Двери, Владимир Димитријевић који се осврнуо на покушај власти да спинује дешавања на испред Народне скупштине тврдећи да су чланови Двери оскрнавили српску заставу.

„О срамоћењу заставе причају они који су потписали противуставни и издајнички Бриселски споразум за предају Косова и Метохије, они огрезли у криминал и корупцију, мрачни трговци оружјем, власници лажних диплома и доктората, налогодавци ботова и батинаша, карикатурални имитатори Јосипа Броза. О скрнављењу заставе причају они чији медији пуштају ријалитије у којима је могуће играти по застави без последица, и који бацају српске заставе у блато чим се заврше Вучићеви митинзи“ – рекао је Димитријевић.

Он је истакао да се ниједна од досадашњих клевета на рачун Двери није показала као тачна, али је оставила мучан утисак међу грађанима Србије, који су своје предрасуде према покрету за препород народа и државе често засновали само на бесрамним режимским клеветама и мучном утиску који изазивају.

„Ми бранимо част заставе Србије, а они Србију брукају и воде у понор. Зато – сви под стег слободе, правде и народног суверенитета!“ – рекао је председник Политичког савета Двери на крају. 

Инфо служба Двери