Boško Obradović: Pitanja koja su ućutkala vlast

Skupštinski sistem se najčešće kvari kada Dveri dođu na red da postave pitanja Vladi

U tri prethodna slučaja dolaska Vlade Srbije u Skupštinu zasedanje bi se završilo tačno pre nego što bi na red da postavlja pitanja došao Boško Obradović. I sinoć su pokušali da potroše vreme za opoziciju: Draganu Markoviću Palmi su davali reč više puta nego što je dozvoljeno po Poslovniku, ministri su predugo odgovarali na pitanja, a neki su se javljali za reč iako ih niko nije ništa pitao, da bi se na kraju „pokvarilo i skupštinsko ozvučenje“ kako Boško Obradović ne bi dobio reč.


Kada su na kraju, uvidevši koliko je sve ovo bilo providno, ipak dali reč šefu poslaničke grupe Dveri, sednica je brže-bolje završena, niko od ministara nije odgovorio ni na jedno od 10 pitanja, a Boško Obradović nije dobio dodatnih 5 minuta koja mu sleduju za dopunska pitanja i komentar – što su inače svi drugi poslanici pre njega imali pravo.

 

U nastavku donosimo pitanja koja su ućutkala vlast i zbog kojih je ovo skupštinsko zasedanje moralo biti prekinuto:

1.       Da li će Vlada Republike Srbije potpisati pravno-obavezujući sporazum sa lažnom državom Kosovo kojim se tzv. Kosovu omogućava ulazak u UN? Da ili ne? Pitanje važi za svakog ministra lično.

2.       Koje kontramere je donela Vlada nakon hapšenja i maltretiranja njenog visokog funkcionera Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici? Zašto odmah nisu prekinuti pregovori u Briselu, poništen antiustavni Briselski sporazum i zatražena hitna sednica SB UN, kao i sprovođenje Rezolucije 12 44 SB UN koja podrazumeva povratak do 1.000 pripadnika srpskog državnog osoblja na KiM?

3.       Kada će Vlada uputiti zahtev Predsedniku Skupštine da se održi posebna sednica na temu KiM, zbog aktuelnosti i važnosti teme i odluka Vlade u vezi sa KiM, za koje bi trebalo da imaju podršku narodnih poslanika? Zar je to danas tema za ceo svet sem za Narodnu Skupštinu Srbije?

4.       Kada će domaći privrednici moći da računaju na smanjenje poreza na zarade, a domaći poljoprivrednici na povećanje katastrofalno malih subvencija?

5.       Da li Vlada Srbije razmišlja o poreskim reformama u korist porodice, na osnovu kojih bi stupanjem u brak i po dobijanju svakog deteta supružnicima sledovalo novo smanjenje poreza na zarade i poreza na imovinu?

6.       Kako je moguće da je Srbija jedina država na svetu koja nije rešila problem bankarske pljačke putem kredita indeksiranih u švajcarskim francima koji ima preko 20.000 porodica u Srbiji i kada će taj problem biti konačno rešen?

7.       Da li će Vlada prihvatiti zahteve prosvetnih radnika o jedinstvenim platnim razredima i dvostrukom povećanju zarada od 10% ove godine, koji su istaknuti na protestu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije?

8.       Kada će svim radnicima oštećenim u pljačkaškim privatizacijama konačno biti isplaćene zaostale zarade i otpremnine i povezan radni staž?

9.       Kada će konačno biti donet Zakon o ratnim vojnim veteranima i rešena pitanja boraca učesnika otadžbinskih ratova od 1991-1999. godine?

10.   Kada će – posle 16 godina – biti okončan sudski proces za špijunažu protiv generala Momčila Perišića koji je 2002. godine snimljen i uhapšen kako odaje državne vojne tajne šefu američke obaveštajne službe za Balkan, u jednoj od najvećih i najuspešnijih akcija srpske vojne službe bezbednosti na čelu sa generalom Acom Tomićem? Informativna služba Dveri