Српски Покрет Двери - Лого
Search
Boško Obradović: 12 pitanja za Vučića na temu Kosova i Metohije

Takozvani „Izveštaj o KiM“ koji je dostavljen Narodnoj skupštini za posebnu sednicu o KiM nije izveštaj predsednika Srbije kao jedinog dosadašnjeg (neovlašćenog!) pregovarača o statusu južne srpske pokrajine već Kancelarije za KiM, i ne daje odgovore ni na jedno suštinsko pitanje u vezi sa pregovorima o Kosovu i Metohiji koji su tajno vođeni u poslednje dve godine.

Na taj način vlast neodgovorno zloupotrebljava ovu veoma važnu državnu temu za još jedan rijaliti šou i monodramu Aleksandra Vučića u trenutku dok kompletna opozicija bojkotuje zasedanja Narodne skupštine i imamo veliku političku krizu posle šest meseci uličnih protesta.
Pre bilo kakvog daljeg razgovora na temu KiM predsednik Srbije je dužan da odgovori na sledeća pitanja, iako smo svi svesni da već sedam godina Vučić ne sme da izađe niti na jedan direktan TV duel na ovu ili bilo koju drugu temu:


  1. Na osnovu koje platforme je do sada pregovarao o Kosovu i Metohiji, s obzirom da kaže da će mu platforma od sada biti da se pravi blesav? Dveri su čak 14 puta predlagale Narodnoj skupštini Rezoluciju o AP Kosovu i Metohiji koja počiva na Rezoluciji 1244, Ustavu Republike Srbije i poštovanju međunarodnog prava i vladajuća većina je 14 puta odbila da o tome uopšte raspravlja, iz čega možemo zaključiti da njihova platforma za KiM ne počiva na ovim principima pa bi trebalo to da objasne građanima.
  2. Zašto je sednica na temu KiM zakazana u trenutku kada opozicija bojkotuje Narodnu skupštinu? Dveri su tri puta podnele predlog za dopunu dnevnog reda na temu „Aktuelna situacija na teritoriji AP KiM“ i dva puta na temu ,,Međunarodni pritisci na državne organe Republike Srbije u vezi sa pregovorima i situacijom na Kosovu i Metohiji“ i svaki put je naš predlog odbijen od strane vladajuće većine.
  3. Može li nabrojati koje su sve srpske institucije na KiM ugašene posle potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine? Šta smo dobili za ovih sedam godina vlasti SNS s obzirom da smo izgubili i policiju, i tužilaštvo, i sudstvo, i opštine na severu KiM pod ingerencijama Srbije, jer je sve to Vučićeva vlast predala Albancima? Da li je time ugrožena pozicija države Srbije i bezbednost srpskog naroda na KiM? Podsećamo da do pre dolaska SNS na vlast tzv. specijalne jedinice ROSU nisu smele da ulaze u opštine na severu KiM što više nije slučaj.
  4. Zašto se uopšte pregovara o statusu KiM pod posredništvom EU i zašto se ova tema ne vrati u SB UN? Gde je u razgovorima tema otete srpske imovine na KiM: državne, crkvene i privatne?
  5. Zašto nisu poništeni antiustavni Briselski sporazumi, kada ne samo da su protivni Ustavu Srbije već ih i kao takve druga strana ne poštuje? Zašto je ukinuto Ministarstvo za KiM?
  6. Zbog čega obmanjuje građane tvrdnjama da Srbija nema nikakve koristi od Rezolucije 1244 zato što se u njoj nigde ne spominje Srbija? Srbija je punopravni naslednik prava i obaveza SRJ, a Rezolucija 1244 je pravno važeća i moramo je se držati, na čemu insistira i Rusija.
  7. Da li će Srpska lista nastaviti da podržava osvedočene zločince Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja i da radi na izgradnji lažne države Kosovo? Srpska lista je učestvovala na lokalnim izborima raspisanim po tzv. Ustavu i zakonima lažne države Kosovo čime su dali legitimitet i obavezali se da će zakletvu položiti na ovom, a ne na Ustavu Republike Srbije.
  8. Zašto se prećutno odobrava formiranje tzv. Vojske Kosova? S obzirom da nije bilo zvaničnih reakcija na ovu temu i da se na sastanku u Berlinu govorilo samo o taksama, ali ne i o formiranju tzv. Vojske Kosova, možda je Vučić o tome razgovarao sa Tačijem makar na njihovim tajnim sastancima, ali to bi građani trebalo da znaju.
  9. Da li je Savet za nacionalnu bezbednost razmatrao bezbednosne pretnje zbog planova o stvaranju Velike Albanije? Ovo nije problem samo za Srbiju već za sve zemlje u okruženju u kojima žive Albanci.
  10.  Da li je odricanje od dela teritorije od strane državnih predstavnika krivično delo narušavanja ustavnog poretka koje se sankcioniše kaznom doživotnog zatvora? Ovo se odnosi i na kršenje predsedničke zakletve date na Ustavu i Jevanđelju.
  11.  Da li postoji plan za nastavak pregovora o Kosovu i Metohiji i kada će ga predstaviti javnosti? S obzirom da Vučić tvrdi da je njegov plan za rešenje ovog pitanja, koji niko nikada nije video, propao – da li postoji novi plan ili će vlast nastaviti da se ponaša neodgovorno prema ovom pitanju, neovlašćeno i bez ikakve platforme i dalje tajno pregovarajući sa teroristima i separatistima o predaji ili podeli dela naše državne teritorije?
  12.  Zašto Srbija nikada nije zatražila povratak do 1000 pripadnika srpskog državnog civilnog i vojnog osoblja na teritoriju KiM, kako nam sleduje po Rezoluciji 1244?


Sve su ovo pitanja kojih nema u lažnom izveštaju dostavljenom Narodnoj skupštini i koja se prećutkuju na cenzurisanim medijima pod kontrolom aktuelne vlasti. Zato nastavljamo proteste protiv Vučićeve diktature, jer je pad vladajućeg režima jedini način za promenu ove katastrofalne politike i očuvanje KiM u sastavu Srbije.Info služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: