Српски Покрет Двери - Лого
Search

Одложено је најављено рочиште о оптужном предлогу на основу кога смо нас четворица, чланови Српског покрета Двери, оптужени за наводно насилничко понашање на протесту четири народна посланика Српског покрета Двери 8. маја. Први пут ћу да јавно прокоментаришем оно што сматрам спорним у вези са овим суђењем, а то желим да поменем у три аспекта.

Први је политички. Данас се суди једном од лидера опозиције и једној опозиционој групацији због политичког протеста, вербалног деликта и супротстављања кршењу закона. Уместо да се суди онима који су 8. маја кршили закон и Устав тиме што су у сред изборног процеса мењали законе и на тај начин кршили уставне и изборне процедуре, суди се нама који смо се тога дана супротставили кршењу закона и Устава и указали да се то чини од стране владајућег режима.

Други аспект је правне природе. Тужилаштво је брже-боље реаговало и покренуло истражне поступке против опозиционих народних посланика у то време, али и даље у својим фиокама држи кључне предмете у вези са криминалом и корупцијом актуелне власти. Овде имамо дупле стандарде нашег тужилаштва, које ће брзо реаговати када добије налог да прогони некога из опозиције, али ће исто тако гурати у фиоку годинама најважније случајеве криминала и корупције актуелне власти.

Трећи је медијски сегмент овог суђења који је, према мом мишљењу, веома карактеристичан. Иако у овом тренутку имамо суђење једној опозиционој групацији и опозиционом лидеру, стручна и политичка јавност о томе ћуте. Режимски медији све време током ових месеци понављају лажи од тога дана, да је тада било физичког контакта са народним послаником Маријаном Ристичевићем и министром здравља Златибором Лончаром не желећи да се чује друга страна и да се изнесу основни чињенични подаци о томе шта се тога дана десило, а то је да је тога дана свако од народних посланика ко је желео да уђе на седницу, то могао да учини поред нас који смо протестовали. Ни са једним од сто педесет народних посланика се није догодио инцидент, осим са Маријаном Ристичевићем и Златибором Лончаром, јер су они то желели. Они су желели да прођу „кроз нас“ окупљене и да на тај начин изазову инцидент. Не могу да разумем зашто медији ћуте, као и докле ће се толерисати таква медијска цензура, односно да на највећим медијима не може да се чује друга страна и глас нас на оптуженичкој клупи.

     Дубоко сам уверен да је овакво политичко суђење за вербални деликт у 21. веку неодрживо. То што ја имам своје политичко мишљење, која ће бити судбина Златибора Лончара – да он треба да заврши у затвору због свега што је радио у „Земунском клану“ и злоупотреба у вези са овом пандемијом или Маријана Ристичевића, који је одавно требало да заврши у затвору због свих проневера током пословних махинација, то је наше политичко право на другачије мишљење и критику актуелне власти. Ако је забрањено критиковати актуелну власт, молим вас да нас неко обавести, да бисмо знали да је у држави Србији забрањено критиковати актуелну власт, да је забрањено штитити Устав и законе и да је забрањено обећати политичарима на власти, који крше Устав и законе, да ће за то одговарати. Ми не одступамо од свега онога што смо и тада тврдили. Мислимо да на оптуженичкој клупи треба да се нађу они који су нас оптужили, пре свега, Златибор Лончар и Маријан Ристичевић. У том смислу, са радошћу очекујемо наставак суђења већ 23. децембра где опет видимо велику ажурност тужилаштва и суда што поздрављамо, јер је то пут ка стварању ефикасног правосуђа у Србији, али ваљало би да то правосуђе узме у обзир и сав криминал и корупцију који се сакривен налази у фиокама српских тужилаштава и судова.

Једини могући исход овог суђења, са правног аспекта јесте ослобађајућа пресуда за сву четворицу, јер се не може судити за вербални деликт у 21. веку. Овде никаквог дела насилничког понашања нема, јер ми нисмо били ни на каквој утакмици или спортској приредби, и ми нисмо угрозили никога тог дана. Ако исход буде другачији, онда већ унапред могу да кажем да се политика уплела у то и да ћемо онда заиста имати политичко суђење.

Дубоко верујем да у Србији постоје судије које суде по закону, а не по налогу из Српске напредне странке. 

Видео изјаву Бошка Обрадовића овим поводом можете погледати овде: 

 

 

Бошко Обрадовић
Председник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: