Српски Покрет Двери - Лого
Search

Лидер Двери Бошко Обрадовић упутио је отворено писмо колегама из опозиције у којем наводи да се Двери одричу свог представника у дијалогу са влашћу и подржавају заједничку платформу опозиције. Обрадовић за Н1 објашњава да је желео да „пружи пример добре воље и одговори на очекивања грађана који не желе да их опозиција више разочарава“ и сматра да је заједничку платформу лако договорити.

        „Подсетићу на огромно разочарење после 5. октобра 2000. године. Под овом влашћу, кад је стање свеукупно још горе и много веће неслободе, неправда и одсуство демократских вредности, не бисмо смели да разочарамо посебно опозиционе бираче тиме што не можемо да се договоримо око заједничке платформе и заједничке делегације која би ишла на преговоре са влашћу“, рекао је Обрадовић.

Он је додао да је потребно да „свако смањи своју сујету да би успела заједничка прича“.

Према његовим речима, најприродније је да они који су издејствовали дијалог – бојкот опозиција, има преговараче.

„Али ако је то неприхватљиво за друге колеге из опозиције, онда је једино решење да се сви повучемо у корист два или највише три заједничка нестраначка преговарача“, сматра Обрадовић.

Обрадовић оцењује да је заједничку платформу опозиције лако договорити јер имају, како каже, потпуно исте захтеве према властима кад је реч о слободи медија, притисака на бираче, функционерске кампање…

Он оцењује да је идеја власти, позивом великом броју странака, да се дијалог обесмисли и да се дође до ванредних избора на свим нивоима без икаквог побољшања изборних услова.

„И да још ми будемо криви. Ако будемо имали јединствену платформу, у име целе опозиције, два или највише три преговарача у име свих нас, европски посредници ће схватити нашу озбиљност. И власт ће морати да пошаље два или три преговарача и то ће онда бити прави преговори и онда нешто можемо да добијемо“, оценио је Обрадовић.

Додаје да води интерно разговоре са оним делом опозиције који је бојкотовао претходне изборе и оцењује да су близу договора око заједничке платформе.

Обрадовић каже да за њега постоји само једна тема – које ће тело контролисати спровођење онога што се договори на дијалогу.

„Овој власти се ништа више не може веровати, чак и на потписану реч на споразуму на крају дијалога. Опозиција мора да има контролну улогу у неком будућем телу за надзора спровођења договорених ствари и контролу комплетног предизборног и изборног процеса“, каже он.

Најважније питање које претходно мора да се реши, према речима Обрадовића, јесте „ослобођење Јавног сервиса за другачије мишљење и опозицију“.

За Обрадовића је такође важно питање и колико ће остати времена од тренутка завршетка преговора до избора.

„Сматрам да је минимум шест до девет месеци да можемо да имамо слободне медије, да би ти избори били заиста слободни и поштени“, закључио је Обрадовић.

 

Видео прилог можете погледати овде:

 

Бошко Обрадовић

Председник Српског покрета Двери

Извор: Н1

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: