Само прелазна Влада стручњака може да обезбеди поштене изборе данас у Србији

         Слажем се са председником СНС да је нови сазив Народне скупштине бесмислен без опозиције, и да су једино решење за политичку кризу због које већ пет месеци немамо ни Скупштину ни Владу — ванредни избори на свим нивоима. Оваквим ставом о заказивању ванредних избора за годину и по дана, и то пре него што су и формиране Скупштина и Влада, владајући режим је признао да је бојкот успео и да су овакве скупштине без опозиције – и на републичком и на покрајинском и на локалном нивоу — неодрживе. Јер, зашто би било ванредних избора ако су избори били демократски, бојкот пропао, а власт има апсолутну већину? Нови Парламент посебно губи сваки смисао јер ће све парламентарне странке ући у Владу и неће имати ко да контролише рад извршне власти.

Али, да би ти ванредни избори били заиста слободни и поштени, потребна нам је прелазна Влада стручњака која би обезбедила услове за демократске изборе, а на првом месту слободу медија и спречавање функционерске кампање и притисака на бираче. За демократију је најбоље кад су председнички, парламентарни и локални избори у различитим терминима. Такође је недопустиво да председник државе, као председник свих грађана који по Уставу не може имати било какву другу јавну функцију, буде носилац изборних листи на изборима за Народну скупштину, локалне скупштине и савете месних заједница.

Пре избора треба отворити и питање промене изборног система јер садашњи пропорционални изборни систем са блокираним изборним листама и Србијом као једном изборном јединицом не постоји нигде друго у Европи сем у Србији и Црној Гори. Овакав изборни систем фаворизује партократију и искључује грађане из избора народних посланика. Грађани гласају, али не бирају, већ народне посланике у Парламент делегирају политичке странке. Веома је важно да се омогући елемент већинског система по коме би се народни посланици бирали директно у својим изборним јединицама, а то је могуће чак и у пропорционалном систему тако што би се Србија поделила у више изборних јединица а изборне листе биле отворене да се гласа за кандидате по имену и презимену.

Тако би сви крајеви Србије имали народног посланика а не као данас да 100 општина нема свог представника у Народној скупштини. Тако би у Парламент ушао онај кандидат са изборне листе који има најбољи изборни резултат у својој изборној јединици, без обзира да ли је 1 или 250 на изборној листи. Тако ће директно изабрани народни посланици из свих крајева Србије заступати грађане који су их бирали, локалну средину из које долазе и имати снагу да контролишу рад извршне власти, а не као до сада да гласају на звонце и да буду слуге министара у Влади од којих им зависи реизбор.

СНС се плаши овакве промене изборног система јер би онда сваки њихов кандидат морао да изађе на изборе са својим именом и презименом а не да се крије иза Александра Вучића. Зато је толико важна промена изборног система и позивам све колеге у власти и опозицији да се изјасне по овом веома важном политичком питању.  
 

Бошко Обрадовић
Председник Двери