Boško Obradović predao krivičnu prijavu protiv Vulina

Predsednik Dveri je danas u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu predao krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vulina zbog sumnje da je izjavama kojim poziva na razgraničenje na Kosovu i Metohiji prekršio članove 306 i 307 Krivičnog zakonika RS.

„Smatramo da je izjavom datom u intervjuu Večernjim novostima, gde kaže da se zalaže za razgraničenje sa Šiptarima, i to što pre, ministar Vulin učinio krivična dela priznavanje kapitulacije ili okupacije iz čl. 306. KZ, ugrožavanje teritorijalne celine iz čl. 307. KZ i pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja iz čl. 309. st.1. KZ.““ – rekao je Obradović.


On je istakao da je ovo test za pravosuđe da pokaže da li je nezavisno i dodao da i drugi državni funkcioneri, uključujući predsednika države, na ovaj način krše zakon. Takođe je rekao da se ovde ne radi o verbalnom deliktu.


„Nijedan građanin ne može krivično odgovarati za svoje političke stavove makar  se radilo i o zalaganju za nezavisno Kosovo. I gospodin Boško Jakšić i Aleksandar Vulin kao obični građani mogu propagirati šta god žele. Međutim, ovde se ne radi o građaninu Aleksandru Vulinu, već o ministru i o državnim funkcionerima koji su dužni da štite Ustav i koji nemaju pravo da daju ovakve izjave koje su poziv na rušenje Ustava“ – smatra Obradović.


 

Info služba Dveri