Дефинитивно главна и најважнија тема будућег дијалога између власти и опозиције мора бити слобода медија, а на првом месту јавних медијских сервиса.

       Ово се посебно односи на РТС који поред емисија „Реч на реч” и „Шта радите, бре” мора да отвори и друге делове свог информативног програма за другачије мишљење, критику власти и глас опозиције: од Јутарњег програма, преко Дневника 1, 2, 3, и постојећих емисија „Око”, „Упитник” и „Четвртком у 9”, до нових вечерњих дебатних емисија и посебних емисија у којима ће самостално гостовати лидери опозиције да би добили могућност да представе свој програм, као што то непрестано имају представници власти. Ово су основни демократски медијски стандарди познати у читавом демократском свету и не видим зашто не би били примењени и код нас. Ова тема може да се отвори и затвори већ на првом састанку између власти и опозиције и да РТС одмах буде у функцији испуњавања главног услова за слободне и поштене изборе. Верујем да бисмо се после овога и о свему другоме много лакше договорили.

Да бисмо ово реализовали мора доћи до смене актуелног директора РТС-а Драгана Бујошевића који је довео информативни програм РТС-а у садашње противзаконито стање. Најбоље решење за новог вршиоца дужности директора долази из саме куће и то би могао бити г. Васко Васовић, нестраначка личност и професионалац са 35 година радног стажа на најсложенијим пословима производње телевизијског програма. Васовић је за потребе кандидатуре за директора РТС израдио комплетан нови програм рада и управљања РТС-ом и за то добио подршку преко 2000 запослених у овој кући, као и више еснафских удружења, што најбоље говори о квалитету његовог плана и подршци коју има у колективу. Ово би истовремено било и најстручније и најпрактичније прелазно решење за функционисање РТС-а до окончања ванредних избора на свим нивоима. Позивам све учеснике у дијалогу између власти и опозиције да се изјасне о овом предлогу и не видим разлог зашто ово не би могло бити брзо и лако договорено одмах на почетку дијалога између власти и опозиције, како би се јавни медијски сервис аутоматски ослободио било какве политичке пристрасности и необјективности.

 

Бошко Обрадовић

Председник Српског покрета Двери