Предлог упућујем свим политичким опцијама власти и опозиције позивајући да се што пре седне за преговарачки сто док не буде касно.

           
      Нема сумње да се Србија налази у још већој политичкој кризи после лажних избора који су недавно одржани, а који су били недемократски и противуставни јер су у сред изборног процеса мењани изборни закони и правила. Чак и такав лажни изборни процес био је још нерегуларнији него што је ико могао очекивати и власт је крала чак и изборе на којима опозиција није ни учествовала. Правни тим Српског покрета Двери на челу са адвокатом Мајом Митић, чланом Председништва Двери, урадио је нацрт „Споразума о стварању услова за слободне и поштене изборе“ којим може бити превазиђена актуелна политичка криза у Србији. Овај предлог упућујем свим политичким опцијама власти и опозиције позивајући да се што пре седне за преговарачки сто док не буде касно.

[ngg src=“galleries“ ids=“261″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

           
Идеја Споразума је да иза њега стану представници и власти и опозиције, са циљем враћања поверења бирача у изборни процес у Србији. То је једини пут да дођемо до заиста демократских избора, чији резултати би били признати од свих учесника на изборима. Зато није решење понављање лажних избора већ увођење „прелазног политичког периода“ који би трајао девет месеци од усвајања Споразума у Народној скупштини. У том смислу, Споразум подразумева формирање прелазне, техничке владе стручњака и за циљ имала припремање и спровођење демократских избора. У овој Влади не би био нико од садашњих лидера власти и опозиције, већ нестраначки стручњаци са задатком да обнове рад независних државних институција. То значи пре свега спровођење законске обавезе слободног, објективног и непристрасног јавног информисања како преко јавних медијских сервиса тако и у програмима приватних медија. То значи и промену комплетног састава РИК-а, РЕМ-а и Агенције за борбу против корупције, као и уредника информативних програма РТС и РТВ најкасније шест месеци пре одржавања избора, а у циљу осигурања равноправних услова за све изборне учеснике. Споразум треба да буде усвојен у Народној скупштини у форми посебног закона (lex specialis), којим ће бити дефинисани и сви други контролни механизми у раду прелазне државне администрације у циљу спречавања функционерске кампање, злоупотребе државних ресурса и притисака на бираче у току предизборне кампање. У том циљу потписници би формирали заједничку Комисију за праћење реализације Споразума и примене закона којим ће Споразум бити потврђен у Народној скупштини. Ова пракса није ништа ново у Европи и већ је примењена у последњих неколико година у Аустрији, Северној Македонији и Црној Гори.

Цео текст Споразума

Видео са конференције за новинаре:

 

Бошко Обрадовић
Председник Двери