Покушај председника СНС Александра Вучића да оправда продају Комерцијалне банке завршио се као фијаско. Сви његови аргументи апсолутно не стоје: да је Комерцијална банка продата „у идеално време и на најбољи могући начин“, да је „имала проблеме и да су њени биланси све лошији“ и да се држава продајом Комерцијалне банке „решила још једног предузећа и ослободила финансијског ризика“.

Све је управо супротно:

  1. Банка је продата за 387 милиона евра, а држава је пре тога међународним акционарима (Европској банци за обнову и развој) исплатила 260 милиона евра за њихов удео.
  2. Вредност капитала Комерцијалне банке износи 640 милиона евра. Њена права вредност, оно што банка може са свим својим потенцијалима је више од две милијарде евра. И профити које Комерцијална банка остварује су све већи из године у годину.
  3. Успех и квалитет банке мери се њеном готовином и профитом, а њена моћ уделом на тржишту, величином штедње која се претвара у пласмане, а ризичност банке се утврђује и сопственим капиталом којим су њени пласмани покривени, тзв. адекватношћу капитала. Када је о готовини реч биланси показују да Комерцијална банке нема проблеме и није ризична, већ да сви параметри расту из године у годину.
  4. Покривеност тзв. ризичне активе Комерцијалне банке њеним сопственим капиталом износи више од 29%, а минимум је 12%. Примера ради, овај однос сопственог капитала у односу на пласмане банке код купца, НЛБ банке, износи само 16,7%. Ради се о томе да је најпрофитабилнија српска државна банка чији је капитал најмање ризичан купила банка са далеко вишом стопом ризика, која при том неће чувати интерес Србије, њене привреде и грађана већ свој сопствени интерес.
  5. Страној банци на овај начин поклоњена је петина девизне штедње грађана Србије, удео на тржишту Комерцијалне банке од 12%, највећа мрежа филијала у Србији, Црној Гори и Републици Српској, као и 770.000 клијената Комерцијалне банке.

Без домаћих државних банака нећемо моћи да водимо рачуна о домаћим економским интересима и омогућимо повољне кредите за домаће предузетнике. Без државне развојне банке и аграрне банке не можемо да покренемо домаћу производњу и помогнемо домаћим привредницима и пољопривредницима да се изборе са конкуренцијом из иностранства која има подршку својих државних банака.

Губитак државне контроле над банкарским сектором и прелазак комплетног банкарског тржишта у руке странаца води нас у колонијално ропство. Посебно је увредљиво Вучићево подсећање како су Динкићевци опљачкали Комерцијалну банку у време прошле власти, када се узме у обзир да је некадашњи Вучићев коалициони партнер Млађан Динкић још увек на слободи у време ове власти и то на функцији саветника у Влади Србије. Карактеристично је што је све ове лажне аргументе Вучић изговорио у емисији на телевизији „Коперникус“, чији је истоимени кабловски систем истог власника – високог функционера СНС – недавно купила власт преко државног предузећа Телеком Србија за 200 милиона евра, што је скандалозно и поредити са ценом за коју је продата Комерцијална банка.

То што су на тај начин опране паре за куповину ТВ Прва и ТВ О2 од стране истог власника, чиме је власт узела под директну контролу две телевизије са националном фреквенцијом – само је отворена пљачка и противзаконити медијски монопол за који ће неко морати кривично да одговара. Спречавање потпуне предаје монетарне суверености државе у руке страног капитала сада је у рукама Народне банке Србије.

Позивамо још једном Народну банку Србије да не изда сагласност за дефинитивно завршавање посла продаје Комерцијалне банке. У супротном, гувернер НБС Јоргованка Табаковић, која се јавно заложила против продаје Комерцијалне банке, постаће саучесник у овом тешком економском злочину против народа и државе. 

Извор: Директно

Фото: Комерцијална банка