Српски Покрет Двери - Лого
Search
Boško Obradović: Protestima branimo Ustav koji Vučić neprestano krši

Ustavnopravni poredak u Srbiji ne ugrožavaju Dveri i SZS, već ga je odavno urušio Aleksandar Vučić vršeći protivustavno funkciju predsednika Republike. Aleksandar Vučić je, brutalno pogazio ustavno načelo podele vlasti prema kome se „odnos tri grane vlasti zasniva na ravnoteži i međusobnoj kontroli (čl. 4. St. 3 Ustava RS),“ a kako stoji u Deklaraciji prava čoveka i građanina „društvo u kome garantovanje prava nije obezbeđeno, ni podela vlasti određena, nema ustav“.

Aleksandar Vučić je, a ne Dveri i SzS, pretvorio Srbiju u partijsku državu, jer je protivno Ustavu i dalje predsednik SNS. Kao partijski predsednik Republike, Aleksandar Vučić ne „izražava državno jedinstvo Republike Srbije“ (Čl. 111. Ustava RS), već jedinstvo materijalnih interesa malobrojne partijske klike.


Time što hoće da neposredno razgovara samo sa građanima, a ne i sa političkim strankama opozicije, Aleksandar Vučić je jasno pokazao da u Srbiju želi da uvede lični režim umesto parlamentarne demokratije. U svakom ličnom režimu vlast tretira narod kao politički maloletan – zato autokrata Vučić opominje građane da dobro paze da ne budu zavedeni od strane opozicije.


Jednom rečju, ne mogu biti neprijatelji Srbije i njenih građana oni koji se bore da se politički život u Srbiji vrati u ustavno stanje, već Aleksandar Vučić koji je pogazio položenu zakletvu kojom se obavezao da će „sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti“.


Protivustavno vršeći funkciju predsednika Republike, ukidajući elementarne političke slobode i urušavajući parlamentarizam, Aleksandar Vučić je sebe doveo u situaciju da danas bude s one strane Ustava i zakona. Iz Vučićevom rukom urušenih institucija i zarobljenih medija politički život i javna debata su morali da izađu na ulice i trgove srpskih gradova. Pošto odbrana ustavnopravnog poretka, od Kosova i Metohije u sastavu Srbije do poštovanja individualnih političkih sloboda, nema alternativu, jer mi drugu državu osim Srbije nemamo, Dveri i SZS  neće ustuknuti u ovoj borbi.


Međutim, političku stabilnost u Srbiji može da obnovi samo Aleksandar Vučića, time što će omogućiti slobodu medija u sledećih šest do devet meseci, a potom i fer i poštene izbore na svim nivoima. Za destabilizaciju Srbije i regiona, za ugrožavanje nacionalnih interesa srpskog naroda, pre svega na Kosovu i Metohiji, ne mogu biti krivi Dveri, SZS, niti građani koji se bore za odbranu Ustava, već onaj koji brutalno gazi Ustav Republike Srbije. S druge strane, ne postoje nacionalni, geopolitički ni bilo koji drugi razlozi kojima se može opravdati diktatura, jer kako su govorili Pašićevi radikali: bez unutrašnje slobode nema ni nacionalne nezavisnosti.

 


Info služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: