Јучерашњи излазак преко 100.000 грађана на улице више десетина градова и општина широм Србије, као и подршка највећег спортисте света Новака Ђоковића овом новом „догађању народа”, представља прекретницу на српској политичкој сцени.

       Послата је више него јасна порука Вучићевој власти да „Рио Тинто” неће проћи и да престану да покушавају да на разне начине намећу долазак ове по злу чувене стране мултинационалне компаније која где год да је пословала у свету иза себе је остављала еколошку и сваку другу пустош. Грађани Србије не дају дедовину и неће дозволити да им власт угрози еколошку и здравствену безбедност. Вучић и његови министри, пре свега Ана Брнабић и Зорана Михајловић, доказани агенти страног интереса у Влади Србије и лобисти за „Рио Тинто”, могу да наставе да на томе инсистирају, али то ће бити њихов политички крај. На све досадашње афере криминала и корупције у врху власти, укидања демократије, независних институција, слободе медија и поштених избора, ово са „Рио Тинтом” је прелило чашу и може им политички доћи главе. То би било и поштено – да ова власт оде истовремено кад и „Рио Тинто”.
 

Садашња власт је од Србије направила колонију, о чему сведочи распродаја преосталих природних и привредних богатстава Србије у време њихове владавине: РТБ Бор (бакар и злато), ПКБ (пољопривредно земљиште и производња хране), Аеродром Београд и преплаћени радови на великим инфраструктурним пројектима који се финансирају из страних зајмова (саобраћај), Комерцијална банка (домаће банкарско тржиште кога више нема)… Након што је због привилеговања страних компанија у односу на домаће предузетнике најпре доведен у питање домаћи економски развој, додатно је угрожена домаћа привреда неодговарајућом помоћу у вези са негативним последицама пандемије. Врхунац ове катастрофалне економске политике служења страним економским интересима десио са режимским лобирањем за отварање рудника литијума у Србији од стране „Рио Тинта”. Иако је тачно да је бивша власт дала прве дозволе за истраживање литијума у Србији, садашњи режим крије истину да су управо они продужили те дозволе издате у време прошлих власти када су истекле у време њихове власти, као и да су дали многе нове дозволе за истраживања широм Србије. Оно што је представљало корак даље у односу на прошлу власт јесу припреме за отварање рудника литијума у Лозници које се очитавају у доношењу просторних планова, откупу земље од локалног становништва и изградњи саобраћајница за потребе рудника, посебно имајући у виду онај скандал са давањем јавних овлашћења „Путева Србије” за изградњу пута једној страној компанији. Дакле, Вучићева власт суштински стоји иза доласка „Рио Тинта” у Србију и настојања страних корпорација да заштите животну средину у својим државама, а од Србије направе депонију и јаловиште. Јер, како другачије објаснити да Немци не желе да рударе и ископавају литијум иако се у Немачкој налазе највећа и најбогатија налазишта литијума у Европи?

 

 

Бошко Обрадовић

Председник Двери