Наставак суђења Бошку Обрадовићу због организације протеста у Београду        

     Данас је у Прекршајном суду у Београду настављено суђење народном посланику и председнику Српског покрета Двери Бошку Обрадовићу због организације протестне шетње централним улицама Београда на великом опозиционом протесту „Сви као један“ који је одржан 13. априла прошле године. Наиме, у име потписника „Споразума са народом“, Бошко Обрадовић, тада председавајући Савеза за Србију, био је овлашћена особа испред организатора протеста који је одржан испред Дома Народне скупштине. Пред исти судом води се и други поступак против Обрадовића због организације „Слободне зоне“ у Пионирском парку испред Председништва Србије од 4. маја.

Овим поводом народни посланик и председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је следеће: „Данашње суђење народном посланику опозиције представља праву слику зашто у Србији нема услова за слободне и поштене изборе и зашто су бојкот избора на свим нивоима и грађанска непослушност једини прави одговор овом ненормалном и недемократском режиму. Подсетићу јавност да председник СНС скоро у свакој својој изјави истиче да у Србији може слободно да се шета на свим протестима, а онда као и увек када је Вучић у питању у пракси буде све супротно томе и стижу једна за другом прекршајне пријаве и казне опозиционим активистима и организаторима протеста из Двери и Не давимо Београд.

Оно што је сигурно – неће нас заплашити нити зауставити. Што буде већи прогон опозиције – то ће бити ближи крај ове власти! Вучић је заправо већ пао – само што ми нисмо устали. Ова власт почива на страху и претњама грађанима и бирачима. Ослобођење од страха је почетак слободе, као што смо то видели на примеру Црне Горе. Та река слободе прелиће се и у Србију и зато је владајући режим све нервознији. Ја могу да им обећам да ће им се праведно и поштено судити за сва учињена кривична дела и власт треба да предају мирно, а не да је бране по сваку цену као њихов политички брат близанац Мило Ђукановић у Црној Гори. Историјска правда би била да Вучић и Мило ове године падну са власти у пакету“, закључио је Обрадовић.

На речи Бошка Обрадовића надовезао се и адвокат Владимир Тодорић: „Све су учесталије пријаве и пресуде против опозиционих посланика иако њих експресно штити Устав и Закон о Народној скупштини по коме се против њих не може водити поступак по коме може бити изречена казна затвора. Међутим, то као да не постоји за опозиционе посланике, док се исти закон примењује на посланике владајуће странке. То је један од сигурних знакова да идемо ка моделу Ђукановићеве Црне Горе где ће се посланици опозиције хапсити, пребацивати у „марице“, бити притварани иако их Устав и суд штите. И ми томе морамо стати на пут. То је, вероватно, један сценарио који се спрема и у Србији и то све под образложењем реформи, приближавања Западу, а представља гушење опозиционе речи.

Уколико суд у поступку против Бошка Обрадовића дозволи да се настави прекршајни поступак, он ће директно на тај начин погазити уставну забрану, односно гаранцију посланичког имунитета. А према томе, потпуно се гуши и обесмишљава цела Народна скупштина“ наглашава Тодорић.

 

 

 

Инфослужба Двери