У овој прелазној, техничкој влади стручњака не би био нико од лидера ни власти ни опозиције.         

     У тексту који следи народни посланик и председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић појашњава своју идеју о прелазној, техничкој Влади од 28. марта.

Брига о здрављу становништва је тренутно најважнија тема и задатак свих нас у Србији, али истовремено треба на време почети размишљати како систем даље треба да функционише кад све ово прође. Грађани су изгубили поверење у садашњу власт која се веома неозбиљно и неодговорно понела према опасности ширења нове заразне болести. Уредбом Владе Србије је укинута Народна скупштина  и противуставно уведено ванредно стање. Смена садашње Владе и избор прелазне, техничке Владе стручњака је једино логично решење по окончању ванредног стања. Актуелна Влада треба одмах да поднесе оставку и остане у техничком мандату док траје ванредно стање, а онда уступи место Влади стручњака, коју би подржале све политичке опције у држави.

Дакле, једини начин да вратимо поверење грађана у државни апарат је смена Владе Србије на челу са Аном Брнабић и долазак надстраначке Владе стручњака у којој не би био нико од лидера ни власти ни опозиције. Ова Влада би се посветила санирању економских последица пандемије на првом месту, док би њен други главни задатак истовремено био да ослободи медије и припреми услове за слободне и поштене изборе.

Све друго нас води у још веће неповерење, поделе и сукобе у нашем друштву који се не могу избећи са Владом која је направила толико катастрофалних грешака у овим ванредним околностима на светском плану. Поверење је најважније. Могу они из власти сада да машу милијардама обећања, али грађани Србије једноставно више немају поверење у Министарство здравља на чијем челу је Златибор Лончар, министарство просвете које води Младен Шарчевић, Министарство одбране на чијем челу је Александар Вулин, Министарство полиције са Небојшом Стефановићем на челу или Министарство финансија које води Синиша Мали.

Тако да поред огромне заједничке жеље да се ова опасност по здравствену безбедност нације што пре отклони – други велики мотив да све ово што пре прође јесте и одлазак ове корумпиране и неспособне власти. За све је најбоље да дође прелазна, техничка Влада стручњака а да онда на слободним медијима и демократским изборима бирачи имају прилику да – без икаквих притисака и уцена – изаберу ко ће убудуће водити државу. Поред заустављања ширења пандемије то би био најлековитији догађај за читав наш народ и државу у 2020. години.

 

Бошко Обрадовић

Народни посланик и председник Српског покрета Двери

 

Фото: Снежана Крстић/РАС Србија