Boško Obradović: Tri razloga zašto je Vučić potegao priču o prisluškivanju

Država u kojoj predsednik na televiziji sa nacionalnom frekvencijom javno čita poverljiva dokumenta službi bezbednosti označena kao državne tajne jasno govori o vanrednom stanju u kome živimo.

To ne samo da je protizakonito, već jednostavno nije normalno u svakom drugom pogledu, i to ne radi niti jedan predsednik na svetu. Zašto je Nebojša Stefanović to najavio, a Aleksandar Vučić to praktično i uradio? Postoje tri razloga:

1. Vlast ima ozbiljan problem jer je drugi čovek države uhvaćen u falsifikovanju javne isprave. Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, potpredsednik Vlade i šef Biroa za koordinaciju svih službu bezbednosti – nema validnu fakultetsku diplomu i lažno se predstavlja kao doktor nauka. Treba skrenuti pažnju javnosti sa ove afere zbog koje Nebojša Stefanović hitno treba da podnese ostavku i da padne čitava Vlada.
 
2. Savez za Srbiju je izneo dokaze da su lideri opozicije praćeni i prisluškivani i da se njima bavi Odeljenje za posebne aktivnosti pri Upravi kriminalističke policije. Trebalo je skrenuti pažnju javnosti sa ove informacije koja najbolje govori o stanju demokratije u Srbiji. 

3. Aleksandar Vučić je – prema svedočenju Vojislava Šešelja – još dok je bio u opoziciji kupio privatni prislušni centar za 35.000 evra. prisluškivao svoje stranačke kolege iz SRS i transkripte prisluškivanih razgovora nosio Šešelju u Hag. Kada je ovo radio dok je bio u opozciji – šta radi danas kada je na vlasti i kada su mu sve državne mogućnosti na raspolaganju? I ovo je trebalo sakriti od javnosti i skrenuti pažnju na drugu temu, za šta je poslužila kontrakampanja da je zapravo Vučić prisluškivan poslednje 24 godine.

    Kakvi izbori su mogući u ovakvim uslovima? Hoćemo li na izbore na kojima će predsednik SNS u okviru predizbornog programa da čita dokumenta tajnih službi? Borba za poštovanje Ustava i zakona, kao i za slobodu medija i fer i poštene izbore, i pravo na ulične demonstracije ako vlast to ne poštuje – nije nikakva revolucija već osnovna građanska dužnost pobune protiv nedemokratske vlasti. Svuda u svetu je bilo i biće legitimno svrgnuti diktatora na ulici jer ne postoji drugi način da se obezbede osnovni demokratski standardi. I borba protiv diktature nije nikakva pretnja već obaveza slobodnog čoveka i društva.