У недељу нас очекују први избори у Европи у току пандемије нове заразне болести. У току је други талас корона вируса и сваки дан бележимо више десетина новозаражених јер се јављају бројна нова жаришта широм Србије.

Највеће ново жариште биће управо избори на свим нивоима који се одржавају у недељу, а 8386 бирачких места могу бити легла ширења заразе. На малом простору биће сабрано више десетина чланова бирачких одбора, као и више стотина грађана који ће доћи да гласају. То ће све трајати читав дан и није могуће избећи лични контакт јер треба дати и узети лична документа, прскати спрејом сваког гласача, узети бирачке листиће и провести дуже време у малој и затвореној просторији са више десетина људи. Ово је извор велике опасности по здравље грађана и власт очито то не жели да схвати већ на силу жели да спроведе ове здравствено небезбедне изборе, прва у Европи у којој још увек траје пандемија.

Једино исправно решење које би заштитило и здравље грађана јесте да Уставни суд Србије поништи текући изборни процес као недемократски и противуставни и да избори буду одложени за други термин, на основу договора власти и опозиције и посебног закона који би тим поводом био усвојен у Народној скупштини, уз подршку свих политичких опција. Све друго нас води у огроман ризик по здравље грађана у недељу и још већу политичку кризу која ће после тога уследити јер ће ти избори бити нерегуларни, тако да ће убрзо морати да дође до ванредних избора на свим нивоима.

Бошко Обрадовић
Народни посланик