Boško Obradović u Skelanima – Moramo pamtiti šta se desilo našem narodu

Došao sam da zajedno sa našim članovima iz Bajine Bašte odamo počast žrtvama u Skelanima, ali i poginulim ljudima sa područja bajinobaštanske opštine u ratovima od 1991-1999. godine – rekao je Boško Obradović.

Povodom obeležavanja 16. januara, dana kad su stradali Srbi iz opštine Srebrenica od muslimanskih snaga predvođenih Naserom Orićem, delegacija Dveri iz Bajine Bašte, predvođena predsednikom Boškom Obradovićem, posetila je spomen obeležje u Skelanima.
– Velika tragedija građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji devedestih godina prošlog veka i stradanje našeg naroda u podrinjskom kraju potpuno je u međunarodnoj, na žalost i u našoj domaćoj javnosti, zaboravljena. To je praktično treće stradanje u 20. veku i trostruki genocid koji je učinjen nad Srbima u Bosni i Hercegovini a posebno ovde u podrinjskom kraju u srebreničkoj i bratunačkoj oblasti.


Mislim da je od izuzetnog značaja da se na najvišem nivou države Srbije i Republike Srpske obeležava sećanje na sve postradale u tim genocidnim akcijama ustaških i zločinačkih hordi Nasera Orića. Veoma je važno da pamtimo šta se desilo našem narodu i da sprečimo da se tako nešto ponovi. U tom smislu moja obaveza bila je da kao narodni poslanik budem danas ovde zajedno sa delegacijom OO Dveri, posetimo Skelane i prisutvujemo parastosu povodom velikog stradanja srpskog naroda 1993. Godine –  istakao je Boško Obradović.

U istom sastavu delegacija Dveri posetila je i spomen obeležje u Bajinoj Bašti podignuto u znak sećanja na 17 poginulih Bajinobaštana u ratovima od 1991-1999. godine.
Želim da se zahvalim našem predsedniku na dolasku u Bajinu Baštu i Skelane. Time je pokazao da mi mislimo na žrtve koje je dao naš narod u odbrani slobode. Te žrtve su velike i ne smemo ih zaboraviti. One će večno svedočiti o našim stradanjima, a mi moramo učiniti sve kako do novih nevolja ne bi došlo. Kao reče  Boško Obradović, mora se voditi preventivna politika koja neće dopustiti nešto tako ili slično – dodao je Miroslav Lukić, predsednik OO Dveri Bajina Bašta.
Dveri podsećaju da je 16. januara pre 25 godina, ubijeno 60 stanovnika Skelana i okolnih sela. Parastosi su održani i u Kalimanićima i Ćosićima, gde je, braneći kućni prag, poginulo trideset četvoro ljudi. Zločin u Skelanima spada u najteže, izvršene na širem području Srebrenice. Više od 2.500 vojnika takozvane Armije Bosne i Hercegovine, 16. januara 1993. napalo je sela, ubijalo i ranilo 160 Srba.
Najmlađe žrtve bili su braća Dimitrijević – Aleksandar od pet i Radislav od 11 godina. Ubijeni su dok su sa majkom, preko mosta, bežali u Bajinu Baštu.


OO Dveri Bajina Bašta