Boško Obradović: Utvrditi odgovornost zbog sitacije sa kreditima u švajcarcima

Predsednik Dveri istakao je da treba utvrditi ko je odgovoran za nerešavanje pitanja kredita u švajcarskim francima i rekao da nakon konferencije poslanici Dveri idu ispred Ustavnog suda da se pridruže protestu Udruženja CHF Srbija.

Poslanička grupa Dveri predala je danas zahtev za osnivanjem skupštinskog Anketnog odbora koji bi utvrdio činjenice i odgovornost u vezi sa stanjem u kojem se nalazi 39000 porodica koje su uzele kredite indeksirane u švajcarskim francima.


Kako je rekao, nije ovde pitanje mešanja države u privatne ugovore između klijenata i banaka, već pitanje zaštite svih građana od prevara. Ugovori o kreditima u švajcarskim francima su ništavi iz više razloga, a jedan od njih je što klijenti nisu upozoreni na rizike, a NBS nije reagovala. „Anketni odbor treba da utvrdi zašto se ovaj problem prebacuje na teret poreskih obveznika, a banke koje su davale štetne i protivzakonite kredite ne snose nikakvu odgovornost, i koja je tu uloga NBS.“ – rekao je Obradović.


Lider Dveri istakao je da podržava proteste koji se ovim povodom održvaju danas u Beogradu, te da podržava sve reakcije i proteste građana zbog nepravdi koje im se dešavaju. „Protest udruženja CHF Srbija danas, protest zbog ukidanja lokalnih medija u Kraljevu u petak, protest zbog povećanja cene goriva u petak, protest Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica 12. juna…sve su to izrazi nezadovoljstva građana koje treba podržati.“ – rekao je Obradović.


Prilog: Predlog odluke o osnivanju Anketnog odbora. Info služba Dveri