Округли сто на тему обнове демократије и реформе изборног система у Србији у организацији Српског покрета Двери

Идеја за организацију овог округлог стола потиче из прве тачке Прогласа Српског покрета Двери „Промена система – сигурност за све“, која се бави обновом демократије и реформом изборног система у Србији. Предлажемо отварање широке јавне расправе о следећим темама, о којима своју реч треба да дају како појединачни стручњаци из ове области тако и политичке и невладине организације.

1. Да ли парламентарни и локални избори треба да буду у одвојеним терминима и да то буде законски регулисано?
  2. Да ли нам треба промена актуелног пропорционалног изборног система која би омогућила гласање за кандидате по имену и презимену у њиховој бирачкој јединици, а не као до сада само за затворене партијске изборне листе?
  3. Да ли Србија више не треба да буде једна изборна јединица, већ да број изборних јединица буде повећан или на 25 (где би се бирало по 10 народних посланика у свакој) или на 250 (један народни посланик по једној бирачкој јединици) са сличним бројем бирача у свакој?
  4. Да ли гласање у Србији треба да буде обавезно (не у смислу да грађани који не излазе на изборе буду новчано или на други административни начин кажњени због тога, него да они који излазе на изборе буду стимулисани путем разних административних и пореских повластица’?
  5. Да ли право гласа треба дати од 17 године живота?
  6. Који изборни цензус је најбољи у случају остајања пропорционалног изборног система (без изборног цензуса, изборни праг од 1, 2, 3, 4 или 5%, степенасти изборни цензус за коалиције, јер не може бити исти цензус за политичку организацију која самостално излази на изборе, за оне који излазе у коалицији две политичке странке, или оне који излазе у коалицијама три или више политичких групација)?

Теме које покрећемо су управо то – теме за расправу а не коначна решења!

Позивамо на отварање широке стручне и политичке јавне расправе, уз коришћење упоредних искустава из других демократских земаља, а све у циљу дебате и договора о коначним решењима која би била плод широког друштвено-политичког консензуса. Желимо оживљавање демократије и вишестраначког парламентаризма у Србији и другим политичким актерима и грађанима нудимо заједнички рад на реформи политичког и изборног система и повећању нивоа партиципативне и директне демократије, односно веће непосредне укључености грађана у политику и одлучивање, рачунајући и већи број референдума на свим нивоима.

Користим се приликом да се захвалим свим учесницима данашњег округлог стола из редова стручњака за ову тему који несумњиво већ представљају једну нову генерацију политичких аналитичара, са надом да ће ова јавна расправа заживети и да ће се у њу укључити и политичке и невладине организације, медији и грађани.

Бошко Обрадовић

Председник Двери