Српски Покрет Двери - Лого
Search

„У мом и ставу Српског покрета Двери након (прекјучерашњег) састанка ванпарламентарних странака са Александром Вучићем ништа се није променило.“

      „Остајемо спремни да подржимо државне органе у борби за очување КиМ у саставу Србије, али и да се жестоко супротставимо свакој власти којој падне на памет да иде ка предаји дела наше државне територије. Не бих овај приступ Двери назвао никако другачије, већ као једини логичан, родољубив и државотворан. Ми нисмо опозиција држави, већ овој власти и то ћемо тако и остати. Али је за нас одбрана КиМ у саставу Србије најважнији национални и државни интерес и увек смо спремни на уједињење и сарадњу са свим патриотама који исто тако мисле“, каже за Данас Бошко Обрадовић, лидер Двери, одговарајући на питање да ли се након састанка са Вучићем сврстао у ред конструктивне опозиције.
 
Он напомиње да не верује овој власти, али ни опозицији која би да Вучић призна независност Косова уместо њих, па да га онда руше.

На питање да ли је на седници Радне групе за међустраначки дијалог која је имала за тему Косово и Метохију у понедељак коначно добио одговоре на бројна питања која је до сада постављао, од тога ко је дао овлашћења Вучићу да преговара, до тога на основу које преговарачке платформе тто чини,Обрадовић каже да је сама новост да је власт први пут разговарала са опозицијом на најважнију националну и државну тему.

„То је била и прва примедба коју сам изнео председнику Републике и СНС Александру Вучићу у овом разговору – зашто до сада нисмо разговарали и зашто је уништен нормалан политички живот и дијалог у Србији, у чему видим његову личну одговорност. Ново је било и то да смо добили одређене информације како изгледају притисци на Србију по питању признања чажне државе Косово, што ће очито у наредном периоду само да се убрзава и повећава у сусрет немачким и француским изборима. Такође, смо имали прилику да изнесемо свој добро познат став по питању КиМ и да истакнемо да нам је веома сумњиво то што наша власт готово никада не помиње Устав Србије и Резолуцију СБ УН, које јасно дефинишу КиМ као саставни део Србије и по унутрашњем и по међународном праву“, појашњава лидер Двери.

Упитан да ли га је председник Вучић коначно уверио да неће признати независност Косова, или бар омогућити столицу Косову у Уједињеним нацијама, саговорник Данаса каже да је он лично и веома отворено изразио неповерење у актуелну власт у односу према КиМ, с обзиром да су за ових девет година направили више корака у правцу признања лажне државе Косово.

„Ту мислим, пре свега, на антиуставни тзв. Бриселски и Вашингтонски споразум. Поставио сам и директно питање шта је понуда коју тренутно имају на столу и какав ће бити одговор власти на ту понуду. Посебно сам питао да ли се под западним притисцима можда размишља о прихватању столице за Косово у Уједињеним нацијама, а да се настави са негирањем признања у домаћој јавности, што би била највећа могућа превара. Добио сам одговор да у мандату ове власти неће бити признања косовске независности ни у којој варијанти. На то сам рекао да ће ми бити веома драго ако је тако, ако је дошло до промене косовске политике СНС и ако су дошли на позиције Српског покрета Двери“, каже Обрадовић.

Међутим, како напомиње, поучен досадашњим односом власти према КиМ нема поверење у ово јавно дато обећање и да има утисак да би ова власт била спремна да потпише независност лажне државе ако би добила нешто заузврат.

 

*Извор: Дневни лист „Данас“

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: