Вести о хапшењу Дијане Хркаловић на режимским медијима углавном су остале ускраћене за њену биографију која нема других садржаја сем директних веза са владајућом СНС. За Дијану Хркаловић, као и за Вељка Беливука, нико никада није чуо до доласка СНС на власт 2012. године. Као један од напредњачких младих лидера, Дијана Хркаловић постаје одборник СНС у Скупштини града Београда.

С обзиром на то да је у том часу председник београдског одбора СНС и носилац изборне листе за градске изборе у Београду био Александар Вучић, тадашњи заменик председника СНС, мало је вероватно да је Дијана Хркаловић могла постати кандидат за одборника без његове сагласности. Само после два месеца изузетно кратког одборничког стажа, Дијана Хркаловић бива прекомандована у БИА.

Кључно питање свих питања гласи: на чији предлог Дијана Хркаловић постаје радник Безбедносно-информативне агенције? С обзиром да је Александар Вучић тада већ нови председник СНС, министар одбране и први потпредседник Владе задужен управо за борбу против криминала и корупције, тешко да је овај прелазак Дијане Хркаловић у БИА могао бити извршен без његовог знања. Важно питање је и да ли је Дијана Хркаловић прошла било какву безбедносну проверу у БИА.

После само две године рада у служби државне безбедности, Дијана Хркаловић 2014. добија нову прекоманду, овога пута у МУП, и то директно у Кабинет министра полиције Небојше Стефановића за заменика шефа Кабинета. То говори да је Дијана Хркаловић већ постала особа од високог поверења у врху СНС. С обзиром да је у то време СНС клан још увек јединствен и да је Небојша Стефановић човек од највећег поверења и десна рука Александра Вучића, тешко је замислити да је ова прекоманда извршена без Вучићеве сагласности. Пре ће бити да је она у том тренутку Вучићев кадар.

Хркаловић из врха СНС добија један од веома деликатних и важних задатака: да буде веза са новим криминалним кланом на чијем је челу Александар Станковић, који је преузео контролу и над навијачима на јужној трибини Партизановог стадиона. Александар Станковић је лице из криминалног миљеа под заштитом полиције, јер иако има правоснажну пресуду за одслужење затворске казне налази се на слободи и бави криминалним активностима. Дијана Хркаловић постаје главна веза између МУП-а и овог криминалног клана, на чије чело ће после Станковићевог убиства доћи Беливук.

Ако се подсетимо Вучићеве реакције након убиства Станковића и најаве жестоке реакције државе, то је изгледало као да је убијен високи функционер СНС и његов близак пријатељ. Све то нам говори да је овај клан био под директном заштитом владајуће странке јер је обављао разне прљаве послове за власт: од контроле онога што ће се скандирати на фудбалским стадионима, да случајно не би кренуло скандирање против Вучићеве власти, до слања батинаша у џиповима без саобраћајних ознака који су вршили притисак на бираче на локалним изборима широм Србије и обезбеђивања митинга владајуће странке, па чак и саме инаугурације новог председника државе Александра Вучића 2017. године.

Више је него интересантан и индикативан даљи успон у каријери Дијане Хркаловић. Она најпре 2016. године постаје секретар Управе криминалистичке полиције, чиме лице без икаквог полицијског знања и искуства долази на једну од највиших и најодговорнијих оперативних функција у МУП-у, слично као што Горан Папић, кум министра полиције и такође личност без икакве полицијске школе и стажа, постаје заменик начелника Службе за борбу против организованог криминала.

Само годину дана касније, 2017., Дијана Хркаловић бива именована за државног секретара МУП-а и постаје десна рука тадашњег министра полиције Небојше Стефановића, што је несумњиво политичка функција на коју није могла бити постављена без сагласности председника СНС Александра Вучића, који контролише и много мање важна кадровска и друга питања у држави.

Дијана Хркаловић није била толико позната широј јавности док је стицајем околности лично нисам извукао на светлост дана приликом директног суочавања у полицијској станици у Гучи на дан локалних избора у општини Лучани 2018. године, одакле је командовала параполицијским и мафијашким одредима који су крстарили Драгачевом у функцији застрашивања бирача. Тамо Дијана Хркаловић није могла бити присутна без одобрења или налога са највишег места у врху СНС.

Не заборавимо да је због тога Небојша Стефановић Вучићу понудио оставку на место министра полиције, што је јединствен случај у 10 година дугој владавини СНС. Шта је то било толико крупно да министар полиције понуди своју оставку сем ако није то била жеља да заштити правог шефа и налогодавца Дијане Хркаловић и сакрије њену праву улогу у МУП-у? Веома је занимљиво образложење које се појавило у медијима о томе зашто је Дијана Хркаловић тек сада ухапшена иако је прошло четири године од убиства Властимира Милошевића у вези са којим се она сумњичи за скривање или уништавање доказа, јер је према тим медијским наводима иза убиства стајао Беливуков клан.

Дакле, неко из полиције је све до сада држао сакривен кључни доказ против Дијане Хркаловић и није га предао тужилаштву док није дато одобрење за то. Као што је полиција знала за кућу у Ритопеку у којој је клан Вељка Беливука вршио убиства, али није имала одобрење да тамо уђе и хапси јер је овај клан био под заштитом власти. Дијани Хркаловић се сада одређује притвор од 30 дана како не би утицала на сведоке након што је била заштићена и могла да утиче на сведоке и склања доказе више од четири године. Ко је њен заштитник? Њој се такође приписује организација незаконитог прислушкивања председника СНС и његове породице, али се заборавља да је тајно и противзаконито прослушкивање политичких противника и новинара био њен први задатак од доласка у Кабинет министра полиције где је направљена ова параполицијска структура.

Друго је питање да ли је уопште и како дошло до тога да је овај тим за прислушкивање почео да опсервира и самог председника СНС који је вероватно налогодавац формирања овог тима. Кључни закључак гласи: Дијана Хркаловић никада не би постала то што јесте – главни експонент мафије у врху МУП-а – да није било СНС која јој је као свом провереном кадру практично делегирала тај задатак. Дијана Хркаловић је кадар СНС и Александра Вучића лично. Да ли се она у међувремену осилила и осамосталила, да ли је почела више да ради за мафију него за државу, да ли је прешла на страну клана Небојше Стефановића који се у међувремену одвојио у СНС или је нешто друго у питању, али Дијана Хркаловић се никако не може посматрати изоловано од власти и владајуће странке.

Она је, као и Станковић и Беливук, њихово чедо. Сви они су настали као пројекат владајуће странке и зато се поред њихове личне кривичне одговорности мора поставити питање и политичке и кривичне одговорности њихових шефова у врху СНС без којих они никада не би дошли на високе државне и мафијашке позиције на којима су се налазили. Када је дошло до вербалне расправе између Дијане Хркаловић и мене у полицијској станици у Гучи, и када сам у директном преносу на друштвеним мрежама рекао да је она лице мафије у врху власти, на мене се обрушио комплетан владајући режим, представљајући овај догађај као напад на жену. Данас је та жена у затвору управо због онога о чему сам ја тада јавно проговорио, а још увек нисам чуо нити једно извињење или признање од стране представника власти.

Бошко Обрадовић

Председник Двери