У читавој Европи и свету, а такав тренд мора доћи и у Србију, јачају патриотске, суверенистичке, антиглобалистичке и слободарске политичке опције. Ако узмемо у обзир да су у Европи у више држава на власти конзервативци и демохришћани, који представљају једну од најпознатијих и најјачих европских политичких традиција, онда постаје јасно зашто ће једна таква десна политика, коју представља Српски покрет Двери, постати будућност Србије. Следећи избори 3. априла биће тренутак великог представљања модерне српске деснице и код нас. Шта то конкретно значи?

У чије име говоре Двери као модерна српска десница? Пре свега, у име свих конзервативно оријентисаних грађана који држе до традиционалних вредности и нашег духовног и националног идентитета: вере, нације, историје, културе, обичаја, језика, писма… У 21. веку, у коме владају таблоидни медији и различити комерцијални култови, једна од најважнијих битака јесте управо идентитетска: да не заборавимо ко смо и останемо своји на своме. Нисмо спремни да свој идентитет тражимо на полицама супермаркета који су заменили одлазак у цркву, већ имамо своју верску, моралну и националну традицију из које црпимо учења и снагу за савремено деловање.

Ма колико били традиционалисти, толико смо и модерни јер делујемо у своме времену и прилагођавамо традиционални садржај модерним формама. Наш духовни идентитет увек је био савремен, а често и авангардан, од Светог Саве до светог владике Николаја Велимировића, највећег Србина после Светог Саве. И не признајемо лажну поделу на грађанско и национално, или на национално и демократско: сваки прави грађанин је и демократа и патриота, као што и сваког правог патриоту морају да красе грађанске и демократске врлине.

Заједничка нам је свакако свима борба да Србијом влада Устав и закон, право и правда, независне државне институције, борба против криминала и корупције, смењивост власти, слободни медији и поштени избори.

У Народној скупштини Републике Србије недостаје глас патриота, свих нас родољуба, православних хришћана и породичних људи без обзира на веру и нацију чије су вредности нападнуте и угрожене у временима глобализације. Двери говоре у име свих грађана Србије који су против уласка Србије у ЕУ и НАТО, против ковид пропусница и обавезне вакцинације, против легализације хомосексуалних бракова, као и против илегалног уласка миграната у нашу земљу и њиховог насељавања у све напуштенијој Србији из које наша деца одлазе а мигранти нам долазе.

Ми смо за то да треба помоћи избеглицама из ратом захваћених породица, али се овде не ради о томе већ о војно способним мушкарцима од 18-28 година који су противзаконито ушли на територију наше државе, што убудуће мора бити онемогућено у циљу безбедности свих наших породица. Ми смо за очување КиМ у саставу Србије, независну Републику Српску и њено уједињење са Србијом, српски мини-шенген између Србије, Црне Горе и РС, између којих треба да буду укинуте непотребне границе, повратак редовног служења војног рока, као и да веронаука у школама постане редован предмет, а вероучитељи добију сталан посао.

Најважнија тачка у програму модерне српске деснице тиче се породичне политике и подршке борби против беле куге и рађању. Наш задатак је да држава посебно стане иза младих брачних парова и породица са више деце, али да подржи и сваку другу породицу у Србији: самохране мајке и очеве, оне бракове који не могу да имају деце, старачка и самачка домаћинства, а посебно жене: мајке, труднице и породиље, жене на селу и жене предузетнике. Кључна мера породичне политике за коју се залажемо је смањење пореза на зараде и имовину за све оне који ступе у брак и добију дете. Посебни део породичне политике тиче се подршке младима и њиховом остајању у Србији, као и повратку оних који су отишли и за које морамо обезбедити посебан програм повратка и реинтеграције.

Такође, сматрамо да у Србији владају огромне социјалне неједнакости и превелики јаз између богатих и сиромашних. Модерна српска десница неће бити на страни богатих већ управо сиромашних који морају да плаћају мање порезе него богати. И, што је посебно важно за све породице у Србији – недеља мора бити нерадан дан и у приватном сектору. Ми смо и еколошке патриоте. Не пристајемо на то да левичари монополизују тему екологије јер је она више десна и конзервативна тема. Конзервативизам управо значи очување најбољих традиција нашег народа, као и очување и заштиту животне средине, здрав ваздух, воду, земљу и храну. У том смислу смо и потписали друштвени споразум који подразумева забрану рада по злу чувене стране мултинационалне компаније „Рио Тинто“ у Србији, као и сваког даљег истраживања, експлоатације или прераде литијума у Србији.

Коначно, модерна српска десница ће омогућити преко потребну децентрализацију Србије. Читава Србија не сме да се претвори у Београд, јер је београдизација погубан процес како за оне који живе у Београду који се неплански развија, тако и за остатак Србије који се празни и нестаје. Зато је потребно да се изврши свеобухватна децентрализација и подрже мањи градови и села, посебно у граничним крајевима, и – што је најважније – да се локалним самоуправа врате изворни приходи, имовина и надлежности које им је централна власт одузела.

Модерне српске деснице нема и не може бити без нове економске политике која почива на домаћем економском интересу. То значи да више нећемо да субвенционишемо стране мултинационалне компаније већ домаћу привреду и пољопривреду. Основ подизања економске снаге средње класе биће реституција одузете имовине након Другог светског рата. Без снажног развоја домаће привреде нећемо моћи да остваримо ништа од предвиђених планова у области јавних политика као што су образовање, здравство, култура или социјална политика.

Мера успеха модерне српске деснице мериће се управо у сфери раста и развоја домаће економије и зато очекујемо подршку домаћих предузетника да заједничким снагама направимо овај успех. Наш циљ је да у Србији победи домаћа привреда и домаћа политика која не служи интересима странаца већ искључиво српским националним, државним и економским интересима. Зато на следећим изборима – гласајте домаће!

Бошко Обрадовић

Председник Двери