Српски Покрет Двери - Лого
Search

Скоро да је заборављено да је СНС на власт дошла захваљујући предизборним обећањима да ће се изборити са корупцијом која је владала у доба бивших режима, а посебно да ће испитати 24 спорне приватизације које су извршене од 2000. године, а на које су својевремено указивали Савет за борбу против корупције и Европска комисија. Не само да од тог предизборног обећања није било ништа већ је СНС постала заштитник и нови носилац огромне корупције у нашем друштву и држави. Уместо спречавања старих СНС је усавршила дотадашње и осмислила нове инструменте пљачке јавног новца.

       У књизи „Криминални кругови – Бела књига о криминалу и корупцији у врху МУП-а Србије и актуелне власти СНС” описао сам три највеће криминалне делатности на свету у којима су ухваћени и представници власти у Србији, а то су трговина дрогом, трговина оружјем и трговина људима (мигрантима). Сетимо се како је директор из СНС у државној компанији која се бави производњом оружја продавао робу испод цене приватним компанијама блиским властима, које су се потом богатиле на препродаји оружја у иностранству док је државна компанија пропадала. Подразумева се да су те приватне фирме спонзори владајуће странке и да их воде рођаци највиших страначких функционера. Или, како највећу откривену плантажу марихуане у савременој Европи обезбеђују активни припадници служби државне безбедности, воде пријатељи владајућег режима, а посећују највиши државни функционери.
 
Или, да наведем најновији пример о коме не сме да се чује ни реч у јавности, како је мађарска полиција открила 50 подземних тунела испод границе са Србијом кроз које су кријумчарени мигранти, што је било немогуће реализовати без подршке појединаца из МУП-а и власти који се богате и на овај криминални начин и деле зараду са СНС. Подсетићу да је пре неколико година аутобусима фирми блиских СНС, које су једине имале дозволу за превоз миграната од Прешева до Суботице, балканском рутом преко наше земље превезено скоро милион миграната. Зараду коју је имала СНС на проценту од надуваних цена аутобуских карата за свакога од њих можете израчунати сами.
 
У сенци ових крупних афера криминала и корупције у врху актуелне власти остали су други, стари и нови, напредни системи пљачке народа и државе који се спроводе потпуно системски, а то су корупција кроз јавне набавке и капиталне инфрастуктурне пројекте. Претходна власт је распродавала државна предузећа и ресурсе да би се уградила у сваку од тих продаја, а садашња власт је само наставила исту праксу продајући РТБ Бор, ПКБ, Комерцијалну банку, Аеродром Београд, Београђанку, Сава центар…
 
Међутим, Вучићева власт је усавршила корупцију до раније неслућених размера кроз потпуно укидање конкуренције у јавним набавкама, тако што на тендерима могу да учествују и победе само режимске страначке, буразерске и кумовске фирме. Тако је у прошлој, 2020. години готово три милијарде евра из државног буџета потрошено за сто највреднијих уговора који су склопљени са државом готово без икакве конкуренције, јер је просечан број понуђача износио 1,27 по уговору, док у 79 од 100 највреднијих уговора је постојао само један понуђач и конкуренције уопште није ни било.
 
То није све. Нови, унапређени систем корупције доноси закључивање међународних уговора без тендера системом директне погодбе. Влада Србије је само у овој години преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре закључила још један у низу изузетно неповољних, прескупих и нетранспарентних аранжмана са кинеском компанијом „China Road and Bridge Corporation (CRBC)” вредан 3,2 милијарде евра. Овим уговором предвиђено је да ова кинеска компанија у 65 општина и градова Србије на 73 локације гради постројења за пречишћавање отпадних вода, канализационе мреже и пумпне станице. Зашто ове послове не би радиле домаће фирме и наша грађевинска оператива већ стране фирме?
 
Са истом компанијом на исти начин већ су склопљени други уговори за разне инфраструктурне пројекте (путеви, пруге, мостови…) у укупној висини од 8 милијарди евра, увек без међународног тендера и било какве конкуренције. И тако исто се ради и са другим страним кредиторима и извођачима радова: САД, Турска, УАЕ, Русија, Немачка, Француска… Ових дана Београд потресају најновији корупционашки скандали: спалионица комуналног отпада у Винчи, Весићев метро који је скочио са почетне 2 на садашњих 6 милијарди евра (коме иде разлика од 4 милијарде), продаја стратешког државног института за водопривреду „Јарослав Черни“… Да овде посебно не говорим о криминалним субвенцијама страним фирмама за свако новоотворено радно место док домаћи предузетници грцају услед негативних последица пандемије.
 
Није спорно да су Србији потребни нови путеви, железница, болнице, београдски метро и да је ова власт доста урадила по том питању. Али – по коју цену? Добри су и корисни велики инфраструктурни радови, али зашто су сви преплаћени, зашто сваки на крају испадне више пута скупљи од првобитне цене и коме иде разлика у цени, зашто на свакоме морају да раде стране фирме, а домаће само као подизвођачи? Зашто од странаца узимамо кредите на које плаћамо камате уз услов да послове са државом морају да добију стране фирме из земље кредитора? Ако већ узимамо кредите онда то треба да радимо да бисмо упослили домаће фирме и за оно што ће повећати нашу запосленост, развој домаће привреде, наше плате и наш БДП. Грађевинарство је постало мајка корупције и ту се налази највећи простор за разне криминалне делатности.
 
За ову разлику у цени и ону коруптивну тендерску уградњу могло је много тога да се уради и побољша у сфери здравства, културе, екологије, социјалне политике или образовања. Дакле, када чујете овако нешто знајте да је неко на власти завукао руку директно у ваш џеп и да због тога нисте добили оно што вам следује од државе за вас и вашу породицу. За 10 година власти СНС је прешла пут од борбе против криминала и корупције до симбола корумпиране власти која је огрезла у разне криминалне активности. Поштено је да садашњи властодршци падну на истој теми на којој су на власт и дошли, али да овога пута кривично одговарају и буду лустрирани, односно да им буде забрањено обављање било какве јавне функције убудуће.

 

Бошко Обрадовић

Председник Двери

 
*Извор: Интернет портал Директно.рс

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: