Српски Покрет Двери - Лого
Search

Свестан сам да ми многи опозиционо оријентисани грађани Србије неће поверовати, али у „Споразуму о унапређењу услова за одржавање избора”, који је пре неки дан потписан у Народној скупштини, има доста конкретних побољшања изборних услова. Нисмо добили све што смо као бојкот опозиција тражили, али с обзиром да испред Парламента немамо 50.000 људи на демонстрацијама који подржавају нашу преговарачку позицију, и да смо тамо били сами, сматрам да нисмо извукли мало већ максимум у овом тренутку и од овакве власти. Притом смо веома свесни да је ово само мртво слово на папиру, да се садашњој власти ништа не може веровати и да ћемо тек видети како ће изгледати примена у изборној пракси.

       Има један сјајан стих Ђорђа Балашевић из песме „Успаванка за дечака” који гласи: „Причаће ти о пловидби / Ти што нису сидро дигли”. Поново су покренути напади на Двери због потписивања овог Споразума а да га нико није ни прочитао. Оптужују нас да смо се продали Вучићу, иако не нуде нити један доказ за то, да нема ништа од овог Споразума, иако сам и сам рекао да је далек пут до слободних и поштених избора и да ће од самог Споразума важнија бити његова примена.

Ово, наравно, није први напад на Двери и ово је само нови повод. Понекад имам утисак да смета што уопште постојимо као конзервативци и модерна српска десница, нешто што је нормално и прихваћено свуда у Европи и свету.

Посебно је безобразна ова најновија клевета да су се Двери продале Вучићу. Ту логику може да има или неко ко и сам функционише у купопродајним категорија, или неко ко је злонамеран, или неко ко се не удубљује превише и лако се пеца на спинове на друштвеним мрежама. Српски покрет Двери никада није био на власти, па самим тим никада нисмо подржали ни Вучићеву власт. Има у опозицији данас других који су сарађивали са Вучићем на разне начине, па их не критикујемо јер су сада опозиционари. Али се тако олако могу чути клевете и лажи на рачун Српског покрета Двери који је пуних 10 година власти СНС све време без престанка и компромиса жестока опозиција владајућем режиму.

Не признајем нити једној другој опозиционој организацији да се више борила и да је више жртвовала у опозиционој борби против актуелне власти од Двери. Преко 30 наших сабораца има у току разне прекршајне и кривичне судске поступке, наплаћали смо се више десетина казни за организацију бројних протеста, називани најстрашнијим именима, пребијани на демонстрацијама, бојкотовали Скупштину и изборе јер смо обећали у „Споразуму са народом” иако смо једини у СзС били парламентарни…

Проблем са Дверима је у томе што смо независни и немамо газду. Радимо много и вероватно грешимо понекад у процени и тактици, али сви они који прате рад Двери знају да никада нисмо изневерили свој програм и идеологију, а то је у политици најважније, као и то да покажеш лични морал и неспремност да се продаш зарад било ког личног интереса. Не могу да нас контролишу и то смета.

Мислите ли да ће кад сви из бојкот опозиције на крају изађу на изборе неко бити спреман да искаже извињење Дверима због напада на нашу одлуку да више не учествујемо у замајавањима и губљењу времена како са влашћу тако и са опозицијом и идемо на изборе јер је остало мање од шест месеци за припрему? Мислите ли да неће сви који изађу на изборе користити све оно од побољшања изборних услова која смо у тешким условима испреговарали са овом недемократском и криминалном влашћу? Мислите ли да ће одбити да добију више новца из буџета за изборну кампању, или да скупљају мање потписа за предају изборне листе за покрајинске и локалне изборе, или да своју предизборну промоцију имају на РТС1 уместо на РТС2 као до сада?

Мислите да неће користити бесплатно сале месних заједница, да неће искористити могућност да ако самостално излазе на изборе од сада могу да у назив листе ставе и слоган, да не морају да прилажу јемство да би добили финансијска средства… Да, ово све заиста делује ситно и мало, али када се накупи испадне доста технички корисних помака за све изборне учеснике. Дакле, не само за Двери већ за све, па и за оне који нас сада нападају, а онда ће на изборима све ово користити и заборавити да кажу хвала.

Важни искораци се тичу и формирања Радне групе за проверу Јединственог бирачког списка у којој ће бити представници опозиције, делимичног ограничења функционерске кампање (у последњих 10 дана изборног процеса), великог броја поправки у раду Републичке изборне комисије која у сталном саставу добија чланове из редова опозиције, као и све локалне изборне комисије и сви бирачки одбори…

Дакле, опозиција ће сада бити заступљена у свим контролним телима: за медије, за ЈБС, у РИК-у, локалним изборним комисијима и бирачким одборима, а све то пре него што предамо изборне листе и добијемо своје представнике и у проширеним саставима. Уведено је и Контролно тело за примену Споразума и надзор комплетног предизборног процеса у коме такође имамо представнике. Да, свуда ћемо као опозиција бити мањина, али и имати могућност да се боримо и обавештавамо јавност изнутра о свему, а не седимо са стране и кукамо.

Има ту још корисних ствари: по један члан бирачке комисије обавезно ће бити из реда опозиције међу три која ће бити на бирачким местима на КиМ, као и у сваком од излазака на гласање ван бирачког места. На сајту РИК-а имаћемо директне преносе седница, јавно објављивање свих записника са бирачких места и измена у њима у најбржем року, као и свих приговора и одговора на приговоре РИК-у и Управном суду. Уводи се строжа забрана паралелних бирачких спискова и мобилних телефона на бирачком месту. Такође, биће повећане накнаде за рад чланова бирачког одбора са досадашњих 1500 на 2000 динара.

Што се медија тиче, биће израђен посебан обавезујући Правилник за јавне медијске сервисе, као и препоруке за приватне емитере које се односе на представљање кандидата и изборних листи за време изборне кампање. У наредних 15 дана све телевизије са националном покривеношћу морају доставити своје нове програмске шеме. Да, имамо посла са влашћу која све то може да изигра, али то већ даље зависи од нас и наше спремности да им се као опозиција заједнички супротставимо, без обзира да ли на изборе излазимо у једној или више колона, и спречимо сваки облик кршења Споразума и изборне крађе.

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: