Пре него што одговоримо на ово питање које је ових дана веома заинтригирало опозициону политичку јавност у Србији, дужан сам да истакнем зашто мислим да је Савез за Србију био једна веома важна етапа у овој нашој заједничкој борби за политичке промене у Србији.

 
На једном састанку комплетне опозиције рекао сам да катастрофална Вучићева владавина има и једну позитивну последицу, а то је да смо сви ми, поприлично политички различити и често идеолошки супротстављени, захваљујући Вучићевој диктатури присиљени да седнемо за заједнички сто.
 
Да није било Вучића вероватно бисмо још увек били свако у свом идеолошком рову и гледали се преко медијских нишана.
 
Овако смо се међусобно боље упознали, схватили да упркос бројним разликама постоји много важних тема око којих можемо постићи сагласност, научили се разговору и договору, поштовању туђег мишљења, дијалогу и заједничкој потрази за идеалом општег добра.
 
То су све изузетно важна наравоученија за стварање једне потпуно другачије политичке сцене после смене актуелне власти.
 
Савез за Србију је пре две године донео много добрих ствари на разбијену и неактивну опозициону сцену после председничких и београдских избора.
 
Дошло је до укрупњавања опозиционих снага, покренути су протести у преко 100 градова и општина широм Србије, потписан „Споразум са народом“, испуњена обећања из Споразума о бојкоту скупштинских заседања и бојкоту избора на свим нивоима…
 
У више наврата обишли смо читаву Србију представљајући програм у 30 тачака и идеју бојкота, поделили више стотина хиљада примерака једине праве опозиционе новине и обавили много директних разговора са грађанима на трибинама, пијацама, у кафићима, на штандовима, по трговима и улицама, у селима…
 
Бојкот лажних избора успео је да у потпуности оголи недемократску природу владајућег режима, који је изгубио легитимитет и у домаћој и у међународној јавности.
 
Све то је учинак побуњеног народа, свих незадовољних грађана Србије који су изашли на улице и Савеза за Србију као највеће опозиционе групације до сада, заједно са колегама из уједињене опозиције у бојкоту избора на свим нивоима.
 
Дакле, уз све наше мане, пропусте и грешке, није мало урађено и то треба истаћи.
 
По окончању лажних избора и формирању ненародне скупштине, у дугорочно ванредној ситуацији по питању пандемије и у атмосфери уличних демонстрација на којима се траже основне политичке слободе – дошло је до ресетовања комплетне политичке сцене.
 
Савез за Србију уласком у Удружену опозицију Србије престаје да постоји, а самим тим нови политички опозициони блок не обавезује 30 тачака Савеза за Србију, које су за Српски покрет Двери биле један од главних разлога за приступање Савезу пре две године.
 
Сматрали смо да је Удружена опозиција Србије превише лабав и недефинисан политички блок без јасног програма, са којим хоћемо технички да сарађујемо око базичних демократских вредности, али у који не желимо да уђемо.
 
Кључни разлог је што више не важи 30 тачака и самим тим заједнички став око борбе за очување Косова и Метохије у саставу Србије, што сматрамо најактуелнијим и најважнијим државним и националним питањем данас.
 
Косово и Метохија није идеолошко питање око кога можемо имати политичке разлике већ уставно, демократско, државно, национално, грађанско, економско и безбедносно питање прве врсте од кога зависи судбина народа и државе.
 
За нас је то тренутно најважнија тема и желимо сарадњу са свима који желе да уђу у заједнички блок који бих назвао „Не дамо светиње“.
 
Ово се тиче не само одбране КиМ, већ и СПЦ у Црној Гори, Републике Српске, али и заштите породичних вредности и домаћих економских интереса.
 
Српски покрет Двери у потпуности остаје отворен за сарадњу са Удруженом опозицијом Србије и другим колегама у опозицији који не сарађују са владајућим режимом, јер имамо много тема у вези са којима треба заједнички да наступимо у одбрани демократије: од слободе медија, преко захтева за ванредне изборе на свим нивоима до прелазне Владе и стварања услова за слободне и поштене изборе.
 
Немамо дилему да око тога треба наступати заједнички и спремни смо на сваки облик техничке сарадње.
 
Посебно сматрамо да треба наставити са успешном праксом увежбавања изгледа будуће политичке сцене након смене ове власти, што подразумева међусобно уважавање, толеранцију и ненападање унутар опозиције, као и отворени дијалог о свим темама око којих се не слажемо.
 
Ово такође значи и нашу спремност за разговоре о јединственој изборној листи опозиције за ванредне парламентарне изборе и градске изборе у Београду, као и о заједничком кандидату на председничким изборима.
 
С друге стране, грађани очекују да чују и шта ми нудимо као алтернативу овој власти и какве гаранције прилажемо да поново неће доћи до смене власти након које ће све остати исто.
 
Ту Двери имају шта да понуде и главни разлог за наше самостално деловање до следећих избора јесте управо у томе да на тај начин најбоље можемо да представимо свој програм и нове људе у политици, што је кључно за коначну смену политичких генерација у Србији после 30 година од обнове вишестраначја.
 
Са обновом урушене српске демократије под овом влашћу, на чему треба сви у опозицији заједно да радимо, истовремено треба да до изражају дођу и неки нови људи у политици и неке нове политичке идеје.
 
Двери су у овом тренутку једна од ретких политичких организација у опозицији са изразито суверенистичком и патриотском политиком, која није у договору са владајућим режимом и на платном списку СНС.
 
С друге стране, међу ретким смо родољубима који себе сматрају и грађанским демократама, и у очувању и обнови демократије виде залог будућности Србије.
 
У том смислу, национално и демократско, као и национално и грађанско, за нас није супротстављено већ управо чини јединствено политичко опредељење.
 
То није наша мана већ предност у односу на све друге који бирају да буду демократе без вођења рачуна о националним интересима или националисти без демократске културе.
 
Српски покрет Двери представља реткост на српској политичкој сцени као модерни родољубиви политички покрет породичних људи, који баштини демохришћанске и конзервативне политичке идеје, али и чврсто опозициони курс према актуелној власти лажних патриота.
 
У том смислу, планирамо да се обратимо и члановима и симпатизерима СНС, СПС и других владајућих странака који нису спремни да следе руководства својих партија у издаји Косова и Метохије, криминалу и корупцији, насељавању Србије мигрантима, рушењу породичних вредности, присилној вакцинацији и уништавању домаћег економског интереса.
 
Међу њима има часних и поштених људи који су по свом опредељењу много ближи програму Двери него лажном патриотизму власти, која се одржава само захваљујући медијском мраку, режимској пропаганди која траје 24 сата дневно и избегавању директних ТВ дуела, у којима би се откриле све њихове лажи, лоповлуци и издаја.
 
Двери се тако разликују и од власти и од опозиције, и сматрамо да је важно да грађани имају прилику да коначно чују нове политичке идеје и виде неке нове људе.
 

Аутор је председник Српског покрета Двери

*Извор: danas.rs